הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה


שתילה, גידול וטיפול בעצי הדר בגינה הביתית


מתי מומלץ לשתול עצי הדר בגינה, איך וכמה לדשן ולהשקות, ועל הדרכים להתמודד עם מזיקים למיניהם. האגרונום שוני ענדא ממשתלת הסוכה עונה על השאלות

שוני ענדא *  7-11-2011




ניתן לשתול עצי הדר כל השנה, אם אזור השתילה פרוץ לרוחות ובאזורים קרים במיוחד עדיף לחכות לאביב קיץ. לפני השתילה מומלץ לחפור בור מתאים למלא אותו במים ולראות שהמים מתנקזים מהר ולא עומדים בבור.

עצי ההדר דורשים שמש מלאה ויסתדרו גם בחצי צל. בכל אופן מעל 4 שעות שמש ישירה הצללה תפגע בהתפתחות עלוות העץ והפרי.

חשוב במיוחד לא לשתול עמוק מידי.ההדרים רגישים במיוחד באזור צוואר השורש זהו אזור החיבור בין הגזע לשורשים אין לכסות את האזור הזה באדמה בשום אופן ואפילו מומלץ לשתול כך שהוא יהיה גבוה ב3-4 ס"מ מעל האדמה. מרחק נטיעה בין עץ לעץ 2-3 מטר. בזמן השתילה צריך לשמור על גוש האדמה של העץ שלא יתפרק.

גיזום הדרים מתבצע אחרי הקטיף בדרכ בחדש פבואר מרץ לפני הלבלוב החזק של האביב. גוזמים ענפים יבשים וגבוהים מידי, גוזמים ענפים צפופים כך שתהיה גישה נוחה לכל חלקי העץ וגוזמים ענפים שיוצאים ישר מהגזע אלה לרוב ענפי מים שלא יתנו פרי. על פצעי הגיזום מורחים משחת גיזום למניעת חדירת פטריות. גיזום עושים גם בעצי ההדר הננסיים כמו הקומקוואט והלימקואט אותם גוזמים נמוך כדי לשמור על האופי הקומפקטי שלהם.

עץ הדר בן שנה שנתיים דורש 3-4 ליטר מים ליום. מומלץ להשקות אחת ליומיים שלשה. במידה והעץ שתול בכד גדול אז תכיפות ההשקיה גבוה יותר יתכן אפילו יום יום.

עץ הדר בוגר יותר בגובה 1.5 מטר דורש כבר 5 ליטר ליום. גובה 2.5 מטר דורש 10 ליטר ביום. גובה 3.5 מטר דורש עד 20 ליטר ביום ועצים מעל 4.5 מטר דורשים כ-25 ליטר ביום זוהי כמות ממוצעת. בחדשים אפריל מאי ויוני משקים 20% פחות ובאוגוסט ספטמבר 20% יותר. כמובן שבעונת הגשמים כמעט ולא משקים בתנאי שיורד גשם.

עש המנהרות של ההדר פעיל כמעט כל השנה בעיקר באביב בקיץ וקצת בסתיו פוגע בעיקר בעלווה הצעירה בה ניתן לראות סלסול עלים ומנהרות עקלקלות. הדברה עם סיום הגשמים עם קונפידור 3-4 סמ"ק לעץ צעיר עד גיל 5. 5-12 סמ"ק לעץ בוגר יותר. היישום לקרקע ליד הגזע ואז להשקות יעיל ל4-5 חדשים ואז לחזור על הטיפול אנחנו ממליצים בין 2-3 טיפולים בעונה. מומלץ לתת גם בתור טיפול מונע.

כנימה קמחית כנימה עגולה המכוסה בשעווה קמחית היושבת באזור העוקץ או באזור פירות צמודים או בין עלה לפרי. יכול לגרום לעיוות פרי ונשירה. גורמת להתיישבות של פיחת על הטל דבש שהיא מפרישה. פעילה בעיקר בין האביב לסתיו אבל יכולה להופיע כל השנה. הדברה ריסוס עם פירינקס במינון של 50סמק לליטר מים כמו כן יתכן מאד שקונפידור שנתנו נגד עש מנהדר יחסל גם את הכנימה הקימחית.

אקריות למינהן כמו אקרית החלודה שתוקפת בעיקר בקיץ מוצצת את קליפת הפרי כך שהפרי נהיה דהוי ומקבל גוון חלודה חום בהדרים וגוון כסוף בלימונים או האקרית האדומה שתוקפת בעיקר את העלים וגורמת לנשירתם או אקרית העיוותים שגורמת לעיוות עלים ולהפלת פרחים.

זבוב הפירות הים תיכוני נקבת הזבוב מטילה ביציה לתוך הפרי בזמן הבשלתו וגורמת לריקבון ונשירת פרות הדברה פיתיונות אורגניים לזבוב הפירות או הדברה כימית בעזרת מלתיון משולב עם בומינל.

מומלץ לפזר קומפוסט מסביב לעץ אחת לשנה בסתיו ולהצניע אותו טיפה פנימה רצוי בלי לפגוע בשורשים. חוץ מזה דישון פעמיים בשנה עם דשן פרוק איטי. או דישון עם דשן מסיס כמו 20-20-20 אחת לשבועיים שלשה במשך עונת הצימוח.



* הכותב: האגרונום שוני ענדא, משתלת הסוכה – בית ירוק בכפר אז"ר www.hasuka.co.il