הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה


על גינות נוי, גידול ירקות ותבלינים בבית ומה שבינהם


גידול צמחים בגינה הביתית מסב הנאה רבה, יוצר סביבה נעימה ובריאה וגורם לשיפור במצב הרוח אך עדיין דורש טיפול רב והכוונה

אהרון ברגר, אגרונום - יועץ לגינון ביתי *  12-10-2011




גידול צמחים בגינה הביתית מסב הנאה רבה, יוצר סביבה נעימה ובריאה וגורם לשיפור במצב הרוח אך עדיין דורש טיפול רב והכוונה.

גינות גג וצמחיית פנים


גינות אלה מאופיינות בגידול צמחים באדניות ומיכלי גידול אחרים, בהם שורשי הצמח מוגבלים בנפח גידולם. לרוב, כלי הגידול מחוררים לצורך ניקוז עודפי מים לאחר ההשקיה.

התחזוקה השוטפת מצריכה טיפול בנושאים שונים:

א. ניקוז המים: יתרת המים המושקים חייבת לצאת דרך חור הניקוז הקיים בתחתית מיכל הגידול. חלק מהמים מנוקזים דרך צינור מרכז או בצלחות ניקוז הקיימות מתחת למיכל. את המים המנוקזים יש לרוקן.

ב. השקיה: המים המושקים מרווים את הצמח המתפתח. תפקיד נוסף הינו סילוק שאריות של מלחים הקיימים בתוך כלי הגידול. לרוב, תמותה של צמחי בית נגרמת מתופעות של עודף מים, הגורם לחנק שורשים. יש לבחון את הכמות המדויקת לכל צמח ותדירות ההשקיה, כל זאת בהתאם לעונה ולמיקום הצמח: צמח החשוף לשמש צורך כמות אחרת מזו של הנמצא בתוך חלל הבית.

ג. דישון והזנה: הצמחים הגדלים חייבים הזנה רציפה, במיוחד בעונות הגידול העיקריות: מהאביב עד הסתיו. הזנה לא רציפה גורמת להחלשות הצמח ונבילתו. קיימים פתרונות הזנה שונים המבטיחים המשך גידול תקין של הצמח, כגון: דשן נוזלי המוזרם למערכת ההשקיה ודשנים בשחרור איטי המבטיחים הזנה לאורך זמן.

ד. הצבה של צמחי בית: מומלץ להציב את הצמחים הרחק ממקורות חום קיצוניים. הצבת צמחים קרוב למקור חום או קור, כגון : מזגן, תנור או קרבה גדולה מידי לחלון בו קרינת השמש הינה רבה. פוגעת בבריאות הצמח וגורם להחלשותו.

ה. תנאי אקלים בגינות גג: צמחייה הגדלה בגינת גג חשופה לרוב לתנאי רוח חזקים ולמליחות רבה זאת בהתאם למרחק הקיים לחוף הים. יש לבחור צמחים העמידים לתנאים אלה או לבחון הצבת הגנות שונות.

ו. שורשי הצמח: כשצמח מתבגר, שורשיו ממלאים את מיכל הגידול, ופוגעים בגידולו: הצמח נחלש, התפתחות העלים והפרחים נפסקת, הצמח מצהיב ומתנוון. הטיפול הנכון הינו העברת הצמח למיכל גידול גדול יותר או העברתו לגידול בקרקע. בשני המקרים מומלץ לבצע חיתוך שורשים.

ז. פגעים שונים: חרקים ופטריות שונות גורמות לנזקים שונים בחלקים השונים של הצמח: עלים, שורשים ופרחים. הפתרון האופטימלי מושג על ידי זיהוי הבעיה וטיפול בהתאם. ברוב המקרים ניתן "להקדים תרופה למכה" על ידי טיפולי מניעה שונים.

גינות קרקע

גינות אלה מאופיינות במגוון גדול של צמחים הגדלים לגבהים שונים: עצים, שיחים, מדשאות, פרחים וירקות, ללא הגבלת השורשים. בתנאים אלה ניתן לתכנן גינות המתאימות לאופי בעל הגינה ובהתאם לסוג הפעילות הרצויה: מקומות מוצלים, פעילות ספורט ואירוח ועוד. בתנאים אלה נוצרות בעיות שונות:

א. חיסכון במים הינו צו השעה כיום.
- השקיה יומיומית אינה מומלצת. עדיף להשקות צמחים בתדירות נמוכה יחסית על מנת לאלץ את הצמח לגדל שורשים לעומק הקרקע, מקום בו האדמה לחה יותר.
- יש להקטין כמויות מים במקומות מוצלים.
- יש לצמצם את קווי הטפטוף לאיזורים בהם קיימים צמחים.
- יש השקות מדשאות לפי הזן ולפי העונה ולהימנע מיצירת עודפי מים מיותרים.

ב. הצללה: גידול ענפי עצים במקומות שונים יוצרים תנאי הצללה הגורמים להקטנת מופע פרחים והפחתה משמעותית של פירות בעצי פרי. הפתרון המומלץ הינו הקפדה על גיזום עצים בעונה המיועדת. בעצי פרי חשוב להוריד ענפים פנימיים לכניסה של תאורה לפנים העץ.

ג. החלשות הקרקע: הזנה רציפה בעזרת חומרים כימיים יוצרים הקטנה של חומרים אורגנים בקרקע והחלשות הצמח לאורך זמן. הדרך הטובה ביותר הוא פיזור של דשנים אורגניים כגון קומפוסט או הומוס סביב הצמח בעיקר בעונת החורף. כיום קיימים פתרונות של דשנים נוזליים, אורגנים, אותם ניתן להזרים דרך מערכת ההשקיה אל הצמחים.

ד. התנוונות מדשאות: בשנים האחרונות הופיעו מחלות ומזיקים חדשים בזני דשא שונים הפוגעים ביופי המדשאה ואף גורמים לתמותה חלקית. שיפור המדשאה מושג על ידי זיהוי הבעיה וטיפול בעזרת חומרים מתאימים.

ה. נזקי שורשים: בגינות ותיקות קיימות בעיות שונות הקשורות לחדירת שורשי עצים למערכת הביוב. תופעה זו גורמת לסתימת הצנרת ולהצפות. נזקים נוספים נוצרים לתשתיות אחרות, כמו: קירות ומדרכות. כיום קיימים פתרונות לחסימת שורשי העץ: יריעות חכמות וניקוי יעיל של צנרת הביוב בעזרת הזרמת חומרים דרך אסלת הבית.

גידול ירקות ותבלינים

שימוש בעשבי תיבול בהכנת מאכלים ומשקאות שונים, כגון: ריחן, זעתר, פטרוזיליה מנטה, נענע, לואיזה, הפכו זה מכבר לחלק מהחוויה הגסטרונומית בבית. בבתים רבים מגדלים עשבי מאכל באדניות ובקרקע לקבלת עלים טריים וזמינים. לאחרונה חלה עלייה גם בגידול ירקות. מעבר לזמינותם, גידול הירקות מזמן הנאה רבה לבני הבית ובעיקר לילדים.

הקמת גינת ירק מחייבת הכנה ותכנון בתחומים הבאים:

א. מיקום הגינה: ירקות חייבים שטחים בעלי חשיפה רבה לשמש.

ב. בחירת ירקות לפי העונה המתאימה: שתילת ירקות בעונה המתאימה לצמח, מקטינה את רגישותו לפגעים שונים ולפיכך גם את הצורך בחומרי הדברה.

ג. שתילים וזרעים: שתילי ירקות וזרעים מסוגים שונים ניתן לרכוש במשתלות בהתאם לעונות. בנוסף, ניתן להכין שתילים מזרעים הנמצאים בירקות שונים, כמו: עגבניה, אפונה, חומוס ועוד.

ד. השקייה ודישון: כמויות המים הנדרשות משתנות עם התפתחות הצמח ותחילת גידול הפרחים והפירות. השקיה ודישון סדירים הכרחיים לקבלת יבול רב ומפותח.

ה. הגנה מפני פגעי מזג אוויר: בעונת החורף קיימים תנאים פחות מתאימים לגידול של צמחי ירק. ניתן להשתמש באמצעי הגנה כגון: כיסוי ניילון, שוברי רוח וכד'.

ו. מזיקים ומחלות: צמחי ירק רגישים לפגיעות של זחלים, כנימות ומחלות שונות הפוגעות באיכות הפרי. חשוב לזהות את מחולל הנזק על ידי אנשי מקצוע, ולטפל על פי המלצתם.

ז. קטיף הפרי: קטיף בעיתוי הנכון, מבטיח טעם ואיכות מירביים.


הכותב: אהרון ברגר, אגרונום - יועץ לגינון ביתי  טל. 054-4550882   aharon.berger@gmail.com