הוראות שתילה וטיפול בעצים
בתכנון נוף הכולל עצים, עלינו לקחת בחשבון את גודלם הסופי, התאמתם לאקלים ולקרקע של איזור השתילה ועוד. אורך החיים של מרבית העצים הוא עשרות ואפילו מאות שנים, לכן ישנה חשיבות רבה להכרת תכונותיהם ותכנון שתילתם. לקראת ט''ו באב, קבלו הוראות שתילה וטיפול בעצים
חורשים, משתלה של עצים 23-1-2013
אורך החיים של מרבית העצים הוא עשרות ואפילו מאות שנים, לכן ישנה חשיבות רבה להכרת תכונותיהם ותכנון שתילתם. בתכנון נוף הכולל עצים, עלינו לשכלל את גודלם הסופי, התאמתם לאקלים ולקרקע של איזור השתילה ועוד. לקראת ט''ו בשבט, קבלו המלצות והוראות לשתילה וטיפול בעצים באדיבות חורשים, משתלה של עצים.
1. נשתול את העץ בהקדם האפשרי, רצוי מייד כשמגיע העץ לאתר השתילה, עניין חשוב במיוחד בימים חמים.
2. נחפור בור בעומק השווה לגובה שק השתילה וברוחב הגדול מהגוש איתו מגיע העץ מהמשתלה לפחות פי 2.
3. את ערימת האדמה נרכז ליד הבור.
4. ניתן להעשיר את ערימת האדמה בקומפוסט (כ-15 עד 10 ליטר לעץ) ודשן איטי תמס (150 עד 200 גרם לעץ). את הקומפוסט והדשן נערבב בערימת האדמה ולא בתוך בור השתילה.
5. נשקה את בור השתילה ובמקביל נוציא את העץ משק השתילה. במידה וקשה להוציא את העץ מהשק, נחתוך מספר חתכים עם סכין יפני ונשתול את העץ עם שק השתילה.
6. נמקם את העץ בבור השתילה. מומלץ להיעזר באדם נוסף שיחזיק את העץ כשאנחנו מתרחקים מספר מטרים על-מנת לבחון את מיקום העץ וכיווני ענפיו.
7. לפני שנתחיל למלא אדמה מסביב לעץ, נוודא שגובה צוואר השורש (הנקודה בה הגזע יוצא מהאדמה) גבוה במעט מגובה האדמה (אסור לכסות את הגזע באדמה).
8. נתמוך את העץ עם תמוכה אחת או שתים. ברוב הארץ הרוח מערבית ולכן אם תומכים עם תמוכה אחת, נמקם אותה מכיוון מערב. נקשור את העץ לתמוכה עם רצועה, באופן בו תתאפשר לעץ יכולת תנועה מסוימת. עץ שקשור ללא יכולת תנועה לא מפתח גזע חזק. לאחר 12 חודשים נוציא את התמוכות.
9. השקיה: עם סיום השתילה, נשקה את העץ לרוויה. לאחר השקיה זו יתכן שייווצרו באדמה שקעים. שקעים אילו הינם כיסי אוויר והשקיה זו תצמיד את האדמה לעץ. ביומיים הראשונים נחזור ונשקה מדי יום. חשוב שההשקיה תהיה צמודה לגזע ותרטיב את גוש האדמה איתו נקנה העץ. לאחר יומיים נמשיך להשקות את העץ במרווחים שילכו ויגדלו בהדרגה. בשבוע הראשון יום כן יום לא. לאחר שבוע הקליטה נשקה אחת לכמה ימים. לאחר שבוע הקליטה ולפני כל השקיה נוודא שהאדמה התייבשה, או שהעץ מראה סימני צמא (אם רטוב לא משקים). על-מנת שהעץ יפתח שורשים ויהיה בריא נרווח את ההשקיות. ריווח ההשקיות תלוי בסוג הקרקע; בקרקע קלה משקים כל מספר ימים ובקרקע כבדה פעם בשבוע עד פעם בשבועיים. הוראות אילו מתייחסות להשקיה בצינור, מתז או טפטפות. העיקרון זהה.
10. כמות המים הדרושה לעץ: עץ בשנת הקליטה הראשונה צורך כ-20 עד 50 ליטר בשבוע. לאחר שנת הקליטה כ-100 ליטר בשבוע.
בגינה בה העץ מקבל מים ממערכת טפטוף, נתאים את מספר הטפטפות לכמויות לפי סעיף 10. עץ השתול במדשאה זקוק להשקיה בנפרד ואינו יכול להסתפק במים של הדשא. לעץ שנשתל במדשאה קיימת, נחפור מסביב לעץ גומה בקוטר של מטר, כי בתחרות הקשה על מים ודשן, דשא מנצח עץ חדש.
חורשים, משתלה של עצים הינה משתלה יצרנית-סיטונאית של עצים, הממוקמת במושב צפריה ליד כפר חבד ונתב"ג. במשתלה עצי ארץ ישראל, עצי פרי ועצי נוי ובסך הכול יותר ממאה זני עצים בגדלים שונים אותם ניתן לשתול לאורך כל השנה.
אתר המשתלה -
www.horashim.co.il דף הפייסבוק -
www.facebook.com//horashim ט''ו בשבט 2013 שמח