הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה


איך לגדל ירקות ועצי פרי גם בלי גינה?


אפשר להיות עובדי אדמה גם אם השדה שלכם גודלו כגודל אדנית או עציץ במרפסת; כמעט כל הירקות והפירות קטנים מספיק כדי לגדול שם: עגבניות, מלפפונים, בצל ירוק ושום; לימון ותפוז סיני - ואפילו תות שדה. רק שמרו על כמה כללים פשוטים

אמיר עובדת, משתלת 'הכפר' בכפר אז''ר  20-8-2010




מי אמר שצריך אדמה בשביל להיות "עובד אדמה", ושצריך גינה כדי לגדל ירקות ועצי פרי? רוב סוגי הירקות הם צמחים קטנים יחסית, שיגדלו ויתפתחו יפה - ויניבו פירות בשפע - גם במכל קטן יחסית על אדן החלון או במרפסת. חבשו כובע - הנה אנחנו מתחילים:

1. רצוי שהמיכל יהיה בגודל של לא פחות מ-4 ליטר וכדאי אפילו יותר אם זה אפשרי. שימוש באדנית 80 ס"מ (סטנדרטית) יבטיח מקום מספיק לגידול הירקות.

2. את האדנית לא כדאי להעמיס בצמחים, כדי להשאיר מקום לשורשים. שלושה שתילי עגבניות יספיקו לאדנית אחת לדוגמה.

3. מומלץ לבחור ירקות שלא צריכים להגיע למימדי ענק כדי להניב פירות, למשל עגבניות צ'רי או עגבניות רגילות, מלפפונים, קישואים, שום, בצל ירוק, אפונה וגזר - ופירות כמו תות שדה, לימון, תפוז סיני (קומקוואט) או לימון סיני (לימקוואט). אם יש לכם אפשרות להמיר את האדנית בעציץ גדול במרפסת, מגוון האפשרויות גדל למקסימום ואז אפשר לגדל כמעט כל עץ פרי המתאים לאקלים האזורי. כל סוגי פירות ההדר אפשריים לגידול בעציץ גדול, גם שקדייה, אפרסק ועוד. התייעצו עם איש משתלה כדי לבחור סופית.

4. עצי פרי קטנים יכולים לגדול באדנית או עציץ קטן על אדן החלון (שני ליטר למשל). תפוז ולימון סיני למשל. עצי פרי קצת יותר גדולים מתאימים לעציץ במרפסת (15 ליטר למשל).

5. עצי פרי וירקות צריכים להיות חשופים לשמש ישירה לפחות 4 שעות ביום כדי לגדול ולהניב פירות.

6. מבחינת תנאי ההשקייה - צריך להשקות השקיה רוויה רק כשהקרקע על סף יובש או יבשה. לא יותר מדי ובתדירות גדולה מדי.

7. חשוב לדשן את הקרקע מכיוון שפירות דורשים הרבה אנרגיה מהצמחים. הכי מומלץ להשתמש בדשן אורגני.

8. קיימת אפשרות שמזיקים ומחלות יתקפו את הצמח. במקרה כזה מומלץ לגשת עם קטע ענף מייצג למשתלה ולקבל יעוץ והמלצה לטיפול. בדרך כלל קיימים חומרי הדברה אורגניים לכל בעיה.

9. אגב, במקום שתילים אפשר לזרוע זרעים. זו אפשרות פשוטה וזולה. אבל בתהליך הזה צריך להקפיד שמרגע הזריעה ועד לשלב ההנבטה, הקרקע תהיה לחה כל הזמן. צריך לזרוע בעומק של 1/2 ס"מ עומק לכל היותר. במצב כזה הזרעים מאוד רגישים ליובש (שעתיים של שמש ייבשו את קרום הקרקע) ולכן חשובה השמירה על לחות הקרקע. לאחר הנביטה, כשהנבטים עם שורשים עמוקים יותר, סכנת ההתייבשות חולפת. אני ממליץ מאוד על זריעה. התהליך הזה - מהזריעה עד הקטיף, יכול להפוך לחוויה מהנה ומלמדת לילדים או לנכדים. ובסוף גם אוכלים את מה שגידלנו בעצמנו. מה יותר טוב מזה?

שאלה: האם אפשר לשלב באדנית אחת ירקות עם צמחים פורחים?

תשובה: זה אפשרי בהחלט, רק חשוב לשמור על יחס הגיוני בין כמות השתילים וגודל הכלי/עציץ/אדנית. צריך לזכור שרוב צמחי הירקות גדלים עם הזמן למימדים הרבה יותר גדולים משלב השתילה. שילוב ירקות וצמחים אפילו יכול להיות יפה ומעניין, למשל אשכולות אדומים של עגבניות צ'רי עם פיטוניה כתומה או בצבע בורדו.

שאלה: כמה זמן נמשך תהליך זריעה עד קבלת הפרי?

תשובה: בירקות - שלושה עד ארבעה חודשים. בעצי פרי הדבר קשור בעונות השנה.

*הכותב הוא אמיר עובדת - מומחה לצמחים וגינות, בעל משתלת "הכפר" בכפר אז"ר