כמה פעמים החלטתם (שוב) להכניס קצת אור וצבע הביתה, הלכתם (שוב), חדורי מוטיבציה, אל המשתלה הקרובה לביתכם, קניתם (שוב) עציץ - מהסוג שהמוכר נשבע לכם שלא משנה מה תעשו יחזיק אצלכם לנצח - ועדיין, באורח פלא הוא (שוב) לא שרד יותר משבוע? אז נכון שלא כולנו התברכנו ב"אצבעות ירוקות" ולא משנה כמה תדברו אל הצמח שלכם ותרעיפו עליו אהבה בשביל לגדל צמח נדרש קצת יותר, אבל זה לא אומר שאתם לא יכולים.
רגע לפני שאתם מרימים ידיים ד"ר גן מציע טיפול עזרה ראשונה לצמחי הבית הסובלים ומוכיח שגם בבית שלכם הם יכולים לשרוד.
• נפתח במילות עידוד: עונת האביב היא תקופה מצוינת להתחיל מחדש. בשל מיעוט שעות האור והאוויר היבש, האופייני בעיקר לבתים מחוממים, עונת החורף נחשבת קשה יותר לגידול צמחי בית. באביב מבשילים התנאים האופטימאליים לצמחי הבית ולכן קטן הסיכוי שתכשלו בתהליך.
• על מנת שלא לפתח ציפיות שווא זכרו מראש: המקום הטבעי של הצמח הוא לא בבית. צמחי הבית צומחים בצורה שונה מאלו הגדלים בחוץ לא משנה מה תעשו. אז קבלו אותם בהבנה.
• לפני שאתם יוצאים אל המשתלה עצרו לרגע וחשבו מה ביכולתכם להעניק לדייר החדש בבית? למשל, היכן אתם יכולים/ רוצים למקם את הצמח: האם מדובר באזור בו יש אור רוב שעות היום, או רק בשעות מסוימות ובחרו את הסוג המתאים ביותר למחייה בתנאים הקיימים בביתכם. לדוגמא- לביגוניית ורד או סחלב ישנה דרישת אור גבוהה, לעומת צמחים כגון ספטופילון או שרכים, להם דרישת אור בינונית, או פוטוס וזמיה בעלי דרישת אור נמוכה.
• נקודה חשובה נוספת היא אורח החיים שלכם. האם אתם אנשים הנוטים לבלות את רוב יומם מחוץ לבית? האם אתם יוצאים תכופות לחופשות או לנסיעות עסקים? אם עניתם כן על אחת מן השאלות מומלץ לבחור צמח אשר אינו צורך הרבה מים כך לא תצטרכו לדאוג לבייביסיטר שידאג להשקות את הצמח כל פעם שתאלצו להשאירו לבד בבית. יש לקחת בחשבון כי תחלופת האוויר בבית חשובה אף היא לשמירת הצמח בחיים. בית הסובל מחוסר אוורור יסבול גם מחוסר בצמחיה.
• פנקו את הצמח שלכם. המים בישראל קשים לא רק לנו, אלא גם לצמחים. ריכוז גבוה של סידן ושאר מינרלים במים עלול לפגוע בצמח וביכולת ההישרדות שלו ועל כן מומלץ לדאוג לדשן אותו מספר פעמים בשנה. יש לבחור בדשן מתאים לצמחי בית ולהשתמש בו בהתאם להוראות היצרן, או הנחיות המשתלה. זכרו - פינוק יתר לא בריא לאף אחד ודישון במינון גבוה מדי עלול להניב תוצאה הפוכה מזו שאליה שאפתם.
• גם אם אתם מזהים סימפטומים ראשונים של מחלה כגון יובש או קמילה, אין צורך להכריז על מות הצמח. מותר ואף רצוי לגזום את שורש הבעיה. הסירו את החלקים הפגועים לעידוד צמיחה של ענפים חדשים. לעיתים, הענף או הגבעול הגזום יכולים לשמש מקור לצמח חדש על פי שיטה הנקראת 'יחור', למרות שאם אתם עושים את צעדיכם הראשונים בגידול צמחים, אולי אתם עדיין לא בשלים לנסותה.
עכשיו, לאחר שדאגתם לא"ב של גידול הצמח מציין אבי פרץ מנכ"ל חברת ד"ר גן, אתם מוזמנים להעניק לתהליך ערך מוסף: אף אחד עוד לא הוכיח שלדבר אל הצמח אכן מסייע בגדילתו, אולם מצד שני אף אחד גם לא הוכיח את ההפך....