הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה


גינה מרהיבת עין ופורחת עם צמחים חסכוניים במים


גינה חסכנית במים לא צריכה להיות אפרורית ועגמומית - ניתן לטפח גינה צבעונית ופורחת עם צמחים שאינם דורשים השקיה רבה. מספר עצות ממשתלת וונדי

פורטל החקלאות הישראלי  23-5-2010




התחושה שמצוקת המים במדינת ישראל מאחורינו, היא מטעה. אף שהשנה ישנה הקלה במשבר הקשה, איש לא מבטיח לנו שבשנה הבאה נזכה לגשמי ברכה. זאת ועוד, מחירי המים נותרו גבוהים ולכן כדאי להעניק עדיפות בטיפוח הגינה לצמחים חסכניים במים.

יש המזהים גינה חסכנית במים עם מראה אפרורי ועגמומי, אך זו טעות. יש מבחר רחב של צמחים צבעוניים בעלי פריחה מרהיבת עין שמתאימים לתנאי האקלים בארץ ואינם צורכים מים רבים.

חשוב לרכז צמחים בעלי דרישות מים דומות ולמקם אותם יחדיו, צמחייה הצורכת כמויות גדולות של מים כמו מדשאות המושקות בהמטרה יש להפריד מצמחייה הסובלת מעודף השקיה , או שאינה זקוקה להשקיה רבה. לקבלת משטחים ירוקים לא תמיד נחוץ דשא. נוף ירוק ניתן ליצור באמצעות מגוון של צמחים ירוקי עד בהשקעה נמוכה ובמינימום אחזקה.

חשוב לבדוק היטב את צרכי הצמח בעת הקניה כדי לא לטעות בהשקיית יתר או חסר. כמות קטנה של מים תגרום להתייבשותו של הצמח,ועודף מים עלול לגרום לריקבון, למחלות וגם כמובן לבזבוז של מים. המטרה או התזה הן שיטות השקיה בזבזניות. חלק מהמים מתאדים וחלק מהמים משקה שטחים מיותרים שאינם זקוקים להשקיה. חשוב לדעת כי השקיה בממטרות ומתזים עלולה לגרום למחלות ולפגיעה בעלוות צמחים מסוימים. המטרה בשיעור הגבוה מכושר הספיגה של הקרקע, תגרום לנגר עילי מבלי שהמים יחדרו לבית השורשים.

צמחים רב שנתיים הם צמחים שפורחים תקופה מסוימת בשנה. בארץ מדובר בדרך כלל בפריחה באביב ובקיץ. בנוסף לצמחים המסורתיים, כמו איריסים, אגפנטוס, טולברגיה, גיירדה,ועוד. קיימים כיום צמחים נוספים כמו גאורה, רודבקיה, פנסטמון, רואליה, דייטס, קניפהופיה, רוטבידה ואחרים.

בגינה ניתן להוסיף מעט צמחים חד שנתיים, שיעניקו לגינה את אפקט הצבע ואותם לשתול במכלים בגדלים שונים, כמו קערות שטוחות, אדניות ואחרים. בנוסף, מומלץ להוסיף לגינה כמה צמחים מסוג בני שיח, לרוב אלו שיחים נמוכים, עד 80 ס"מ גובה, שפורחים בשפע של פריחה לתקופות ארוכות או קצרות, כגון: פנטס, קופאה פלרגניום לסוגיו, מרוות, ביגוניות שונות המתאימות גם לצל ומגיעות לגובה של מטר ואף יותר.

ניתן לשלב בגינה גם מספר שיחים, הנחשבים ל"רהיטים הכבדים" של הגן. שיחים משמשים להסתרה, להבלטה, בקבוצות, כבודדים וכגדר חיה, גזומה או פרועה. עוצמת הפריחה שלהם היא לרוב בינונית, למרות שיש יוצאים מן הכלל. השיחים הללו צורכים בדרך כלל פחות מים לאחר קליטתם, והרבה פחות טיפול משאר הגינה. הדוגמאות הבולטות הם: היביסקוסים, המליה, מוראיה, ברזילי הדור, אוג, מורן, סולנום, לויקופילום, אוזן ארי, דטורה ועוד.

לכל אלה מומלץ להוסיף צמחים יובשניים. מדובר בצמחים חסכוניים במים, אך עדיין יפים ופורחים. קיים מגוון רחב של צמחים כאלה בכל הגדלים והצבעים. חשוב מאוד לשים לב בשעת תכנון הגינה להפרדה בין מערכת ההשקיה של צמחים יובשניים לצמחים רגילים. בין הצמחים שניתן לשתול: גזניה, נר הלילה, אהל, נציץ, אליוגין, פלרגניום אפור, ערערים זוחלים ושרועים ועוד.

חלק מהשיחים ועצים שהם גם בעלי פריחה מרהיבה וגם נותני פירות, יכולים לשמש כגדר חיה כמו פג'ויאה, פיטנגו, רימון ועוד. בקטגוריה זאת ניתן לשלב צמחי תבלין , אשר בנוסף לשימושם הקולינרי, יכולים לשמש כנותני צבע וריח למשל: מרוה , לוונדר, פלרגניום חריף, זעתר, פטרוזיליה, חציל, ופלפל חריף. בגינה הביתית רצוי לשתול עצים קטנים, שלא יגרמו להצללת יתר ויהפכו את הגינה לחשוכה.

עצות נוספות בנושאי גינון באתר "עולם הגן"