גינה עירונית מודרנית - הריאה הירוקה של התושבים
הגינה העירונית היא בהחלט גורם מלכד ומחבר בין תושבי העיר וכיום, בעולם המודרני והמתועש שלנו, יש לה יותר ויותר מקום, הן מבחינה סביבתית, והן מבחנה חברתית ופיזית. היא הריאה הירוקה של העיר, ולעיתים, מקום המפלט היחיד של התושבים שמאפשר להם לראות טבע באופן יומיומי
אתר 'טוב תודה' 16-06-2018
גן אופירה נבון בירושלים, צילום: שלומית קידר - הפורטל לחקלאות טבע וסביבה גינה עירונית היא חלק חשוב מהמראה הכללי של כל עיר, היא מוסיפה לרחובותיה כתמי צבע פסטורליים, מהווה מקום מפגש לתושבים ותורמת רבות לתחושת האסתטיקה והיופי.
» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוק כיום המודעות לחשיבותה של הגינה העירונית הולכת וגדלה וניתן למצוא ראשי ערים רבים שדואגים לטפח את העיר בשלל גינות עירוניות המשלבות עצים, פרחים ופריטי נוי שונים כמו תאורה ובריכות נוי, בכדי לשדרג ולשפר את חזות עירם ולהעניק לתושבים ריאות ירוקות וחינניות שבהם יוכלו להרגיש מרחבים וטבע.
גינה עירונית יכולה להיות פארק ענק שמשמש את כלל תושבי העיר, אך היא גם מתייחסת לגינה קטנטנה ברחוב צדדי המיועדת בעיקר לדיירי הבניינים הסמוכים אליה. לגינות אלה תפקיד חשוב מאוד באיכות חיי התושבים ולכן מומלץ להשקיע בהן לאורך זמן.
יתרונותיה של הגינה העירונית • היא משפרת ומשדרגת את נראות העיר;
• היא אסתטית ונעימה לעין;
• מבחינה חברתית, היא מהווה מוקד למפגש ולחיבור בין התושבים;
• מבחינה פיזית, היא תורמת לבריאות התושבים, הן בזכות האפשרות לעסוק בפעילות פיזית ללא תשלום, והן בזה שהיא מהווה לתושבים ריאה ירוקה שבה הם יוצאים לנשום אוויר צח;
• מבחינה סביבתית, העצים סופגים מזהמים וגזי חממה, ובו בזמן מספקים הצללה שתורמת להורדת הטמפרטורות וכן מהווים מחיצה מפני הרעש;
• היא מצמצמת משמעותית את מקרי הוונדליזם באזורים בהם היא מוקמת;
• היא מעלה את ערך הנדל"ן בסביבתה.
מה דרוש על מנת להקים גינה עירונית? הקמתה של גינה עירונית יכולה להימשך חודשים ארוכים והיא דורשת התחשבות בתקציב של גוף ציבורי, כלומר, של כספי התושבים כולם ולא של אדם פרטי או משפחה אחת. לכן על גינה זו לפנות ולהתאים לקהלים שונים ומגוונים.
תהליך ההקמה כולל הכנה של הקרקע, אישור תכניות, השגת תקציבים, עבודה עם מספר גדול של בעלי מקצוע וספקים וכן תיאום מתמיד ויעיל עם הרשויות המקומיות עצמן. התהליך מצריך גם הקדשת מחשבה לנושא החיסכון במים. לכן גינות עירוניות דורשות הקמה של מערכת השקיה אוטומטית וכן ניהול של תקציב המים העירוני המיועד להשקיה, כדי לוודא עמידה ביעדי כמויות המים.
בגינות העירוניות עוברים מדי יום עשרות אנשים לפחות, ולרוב הרבה יותר, לכן לא מספיק להקים אותן, נושא התחזוקה השוטפת מהותי ביותר עבורן ובלעדיה הן תהפוכנה מוזנחות. תחזוקה שכזו כוללת, בין השאר, כיסוח של המדשאות, גיזום השיחים והעצים, דישון, ניכוש עשבים, שתילת פרחים והחלפת גופי תאורה.
עיצוב הגינה לעיצוב הגינה חלק מרכזי וחשוב בנראות שלה ולכן היא חייבת להתמזג עם העיר ואופייה ולא לבלוט כנטע זר. בל נשכח גם שעל גינה ציבורית להיות יפה ומושכת, בכדי לפתות את התושבים לשהות בה וחשוב ביותר שהיא גם תהיה נגישה לכלל האוכלוסיות, ביניהם לאנשים בעלי מוגבלויות.
עיצוב מודרני של גינה עירונית יכול לכלול אלמנטים כגון ספסלים, משטחי עץ או חלוקי נחל שמעניקים לגינה יופי ועניין, אך הוא גם יכול לכלול אך ורק אלמנטים מהצומח, כמו פרחים ושיחים בצורות שונות ובצבעים רבים, תוך התחשבות בצמחייה הטבעית שבעיר וניסיון לשלב אותה. חשוב שהצמחים שנבחרו יהיו חזקים ובעלי תחזוקה נמוכה ושיישתלו באופן חוזר במספר גינות עירוניות במטרה ליצור קשר בין האזורים השונים של העיר.
לפני ההחלטה כיצד לעצב את הגינה, יש לקחת בחשבון כמובן את תנאי השטח, את מיקומה, את גודלה המתוכנן ואת הייעוד שלה, ובו בזמן גם ליצור עיצוב שמדבר אל מגוון אוכלוסיות ושייתן מענה לצרכים שונים. ומעל כל אלה, חשוב שלגינה יהיה מוטיב או מכנה משותף שיחבר בין חלקיה השונים לכדי גינה בעלת קונספט אחד.
כך לדוגמא, אם הגינה היא חלק מפארק גדול שבתוכו יש גם גן שעשועים, ניתן להקצות לה שטח דשא גדול שבו תוכלנה משפחות לעשות פיקניק של אחר הצהריים לאחר הפעילות במתקנים, ובמקום מרוחק יותר שלה להציב ספסלים שיתאימו יותר לקהל המבוגר; אם מדובר בגינה שהשטח שלה קטן, ניתן מקום ליותר ערוגות פרחים שתכנסנה צבע ותהפוכנה את הגינה נעימה לעין.
כך או כך, הגינה העירונית היא בהחלט גורם מלכד ומחבר בין תושבי העיר וכיום, בעולם המודרני והמתועש שלנו, יש לה יותר ויותר מקום, הן מבחינה סביבתית, והן מבחנה חברתית ופיזית. היא הריאה הירוקה של העיר ולעיתים מקום המפלט היחידי של התושבים שמאפשר להם לראות טבע באופן יומיומי.
המידע באדיבות אתר 'טוב תודה'
המציג גננים מקצועיים לעבודת של
הקמת גינות בבתים פרטיים ובאזורים עירוניים.