הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה


שתילה במצע מנותק: חשיבות המוליכות החשמלית להתפתחות הצמחים


לכל צמח דרישות הזנה מיוחדות משל עצמו המתבטאות בקצב הצריכה וביחסים המתקיימים בין חומרי ההזנה בבית השורשים. בעזרת שליטה על המוליכות החשמלית ניתן לשפר את הדיוק בישום דשנים, להתאים את מנת המים הנכונה להשקיה ולשלוט בכך על הקצב ועל אופי הצימוח

יוני אוסרוביץ - אגרונום חברת טוף מרום גולן *  16-01-2017





יוני אוסרוביץ - אגרונום חברת טוף מרום גולן

מוליכות חשמלית (EC - Electric Conductivity) הינה מדד בעזרתו ניתן להעריך את הכמות הכללית של מלחים מומסים בבית השורשים, בניהם נמצאים חומרי הזנה הנדרשים להתפתחות תקינה, אך גם חומרים מזיקים העלולים לפגוע בהתפתחות הצמח. חלק מחומרי ההזנה נמצאים במי ההשקיה וחלקם מוספים על ידינו בעזרת הדישון

» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוק

באמצעות שליטה על המוליכות החשמלית ניתן לעקב אחר יחס הזרקת הדשנים, להחליט על מנת המים להשקיה, ולשלוט על הקצב ועל אופי הצימוח. נתרן וכלוריד הם מרכיבים מזיקים המומסים בבית השורשים ומגיעים, ברוב המקרים, במי ההשקיה. יש להקפיד על ממשק השקיה שימנע את העלייה בריכוזם. מכשירי שדה למדידת מוליכות חשמלית הם פשוטים וזולים, וניתנים לרכישה בכל מחסן או חנות חקלאית.

מוליכות החשמלית והזנת הצמח:

לכל מין צמח דרישות הזנה מיוחדות משל עצמו המתבטאות בריכוזם הכללי של חומרי ההזנה וביחסי הריכוזים המתקיימים בניהם בבית השורשים. שיווי המשקל הנכון בין חומרי ההזנה ניתן לשליטה ותלוי באופי הגידול - אם הוא נוטה ליצור עלווה, או לחילופין נוטה ליצור פרחים או פירות. המוליכות החשמלית המיטבית משתנה בהתאם לאופי ולקצב הצימוח.

בהינתן גידול חזק, וויגורי, וכאשר תנאי הצימוח – טמפרטורה, לחות ואור – טובים ומעודדים נרצה לתמוך בהם ולהגדיל את ריכוז חומרי ההזנה בבית השורשים. כאשר תנאי הגידול קשים, או כאשר הם אינם מעודדים צימוח, נרצה להקל ולהפחית את ריכוז חומרי ההזנה.


style="display:block; text-align:center;"
data-ad-format="fluid"
data-ad-layout="in-article"
data-ad-client="ca-pub-0899993389859635"
data-ad-slot="6201845226">



לכל דשן מסחרי אינדקס מוליכות המפורט כחלק מנתוני המוצר. בעזרת אינדקס המוליכות נוכל למדוד ולעקוב אחר ריכוז חומרי ההזנה אותם אנו מוסיפים במהלך ההשקיה. לדוגמה – אינדקס המוליכות של דשן מסוג 5.3.8 הוא 0.48 . משמע, בהזרקת ליטר דשן מסוג זה נעלה את מוליכותם החשמלית של מי ההשקיה ב- 0.48 יחידות. כך, נוכל לעקוב ולוודא כי הריכוז המתוכנן להזרקה אכן מתקיים בפועל.

כאשר המוליכות החשמלית נמוכה :

לרוב, משמעות מוליכות חשמלית נמוכה מהרצוי הינו מחסור בחומרי הזנה בבית השורשים. אז, קצב הגידול מואט ומופע הצמח משתנה - צבעו הופך דהוי, לעיתים סגלגל, מנומר, או צהבהב. חל עיכוב בהתפתחות השורשים, בגודל העלים והפרחים או ביחסים שבניהם. למעשה, לעיתים נמצא שהמחסור הוא בחומר הזנה בודד המשמש כגורם מגביל בהתפתחות הצמח.

ויסות מתון של רמת חומרי ההזנה מאפשר שליטה על מופע הצמח. למשל- מחסור קל בחנקן, תוך הגברת ריכוז האשלגן יכול לעזור ביצירת צמח קומפקטי הנוטה לפרוח מוקדם. שימוש בבדיקות קרקע \ מצע גידול יכולות לעזור בשליטה על ריכוז חומרי ההזנה ועל היחסים בניהם.


מפעל טוף מרום גולן באלון תבור

כאשר המוליכות החשמלית גבוהה:

משמעותה של מוליכות חשמלית גבוהה היא ריכוז מלחים גבוה בבית השורשים. כאשר ריכוז המלחים גבוה מהנדרש עולה קושי בקליטת מים וקצב הצימוח מואט באופן מידי. קצות השורשים מתים והרגישות לפגעים עולה. מוליכות חשמלית גבוהה מהנדרש יכולה להופיע כתוצאה ממי השקיה מלוחים, ממצע גידול מלוח, מדישון עודף, ממערכת השקיה שאינה אחידה או כתוצאה מהשקיית חסר. כאשר בית השורשים אינו מורטב באופן אחיד נמצא שהמוליכות החשמלית באזורים היבשים יכולה להגיע לערכים גבוהים מאוד המונעים התפתחות שורשים.

מוליכות חשמלית ומשק המים:

כאשר בית השורשים יבש נמצא שהמוליכות החשמלית בו עולה. במצע גידול בו נמדדה מוליכות חשמלית של 2.0 לאחר השקיה יגיע לערכים כפולים ויותר עם התייבשותו, לפני העת למנת המים הבאה. בממשק השקיה נכון נחזיר את נפח המים החסר ונוסיף עוד, לדחיקת המלחים העודפים אל מחוץ לבית השורשים. כך, נחזיר את המוליכות החשמלית לרמתה הרצויה. בממשק חסר נמצא כי המוליכות החשמלית הנמדדת במצע לאחר השקיה הולכת ועולה עם הזמן.

למי השקיה ממקורות שונים ערך משתנה של מוליכות חשמלית. להשוואה – מוליכותם החשמלית של מים מותפלים נמוכה, בסביבות 0.3 יחידות, בעוד שמוליכותם של מי בארות משתנה עם המקום ועם הזמן ויכולה להגיע לערכים שמעל 1.5 יחידות. כאשר למי ההשקיה מוליכות חשמלית גבוהה גם נמצא אותה עולה בתלילות במצע הגידול. לתכיפות ההשקיה ולגודל מנת המים יכולת לקזז באופן חלקי את עלית המוליכות החשמלית בבית השורשים. בהינתן מים להם מוליכות חשמלית גבוהה נגביר את תדירות ההשקיה ונגדיל את מנת המים לדחיקת מלחים עודפים.

בעת התחזקות הקרינה ועליית הטמפרטורה קצב אידוי המים מהעלים גובר. בתנועתם מעלה, המים מובילים גם את חלק מחומרי ההזנה מבית השורשים אל אברי הצמח העליונים. בתנאים בהם הטמפרטורות גבוהות וההתאדות מוגברת מעל הרגיל נרצה להפחית את המוליכות החשמלית בבית השורשים ב- 10%-20%.

מדידת המוליכות החשמלית בפועל:

כל שנדרש למדידה הוא שימוש במד EC אותו ניתן לרכוש בכל מחסן חקלאי. מהשוואת מוליכותם החשמלית של מי הברז (מי המקור) עם מוליכותם של מי ההשקיה אחרי נקודת הדישון נקבל מידע על ריכוזו של הדשן בפועל, זאת תוך התייחסות לאינדקס המוליכות הרשום על מדבקת המוצר. במעקב אחר המוליכות החשמלית של תמיסת בית השורשים נוכל להעריך אם ממשק ההשקיה והדישון נכון ומתאים לתנאי הסביבה.
 
* כתב: יוני אוסרוביץ  - אגרונום חברת "טוף מרום גולן"