שתילת צמחים במרווחים נכונים
מרווחי שתילה צפופים מידי בין הצמחים גורמים לבזבוז משאבים, התייבשות של פנים הנוף ומופע צר וגבוה במאבק על מקום. בהתנהלות נכונה, נקבל גינה יפה, שלא דרושה לה אחזקה מיותרת ובה כל צמח יגדל חופשי לקבלת מלוא הופעתו
רן פאוקר, נקודה ירוקה 10-05-2014
מימין: נשתל במרווחים של 1X1 מ' . משמאל: 6 חודשים לאחר השתילה הרצון לקבל כיסוי מהיר של השטח גורם למרבית הגננים לשתול את הצמחים צפוף מדי. צמח שמגיע לקוטר של 3-2 מ' נשתל במרווחים של 1 מ' ו- 0.5 מ' מהמדרכה, התוצאה שתוך שנה הצמח מכסה את המדרכה ויש לגזום מספר פעמים בשנה לפינוי המדרכה. פעולה זו היא בזבוז משאבים וגם מכערת את הגן. נזק נוסף הוא מרחקי השתילה הצפופים בין הצמחים, הגורמים להתייבשות מכוערת של פנים הנוף. הצמחים יגדלו במופע, צר וגבוה, של מאבק על מקום. יש לשתול במרחק מהמדרכה ובין הצמחים בהתאם לגודל הצמח בבגרותו.
» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוק בינתיים ניתן, במחיר החיסכון בצמחים, לחפות את השטח בשבבים או בצמחי כיסוי/ מילוי, כך נקבל שטח, שיראה נקי ומסודר מיד עם השתילה ובהמשך יתכסה בצמחייה בריאה ויפה, ללא צורך בהתערבות מיותרת בגידול הצמח. בדרך זו גם נחסוך במים, היות וכל צמח יזכה "ביותר שטח מחייה וביותר מים מהמצאי הקטן" . בבחירה נכונה של צמחי כיסוי למילוי הם יעלמו מעצמם במשך השנים, ויהוו חיפוי ירוק, יפה וטוב ב"חייהם" וגם במותם. צמחי מילוי לדוגמא: אפטניה לבובה או מאורכת. Aptenia cordifolia / lancifolia. וידלית הביצות Wedelia palludosa (לא וידליה היספידה Wedelia hispida שהיא גבוהה מידי) , חבלבל מוריטני Convolvulus (mauritanicus) sabatius .
בגינון דרושה סבלנות של שנים, והצרה שכולם חושבים שניתן להקים גינה מידית 'אינסטנט' (אינני מוצא מונח טוב בעברית) ולהעתיק את הקצב הדיגיטלי לגינה.
עוד נוהג לא טוב הוא, לקנות צמח במשתלה, כי שם הוא נראה טוב. וזאת מבלי ללמוד עליו ועל תנאי הגידול שלו, טרם הרכישה והשתילה.
בעולם הממוסחר בו אנחנו חיים, שבו העיקר הוא להגביר צריכה, מעודדים אופנות חדשות. אם בביגוד ניתן בקלות להחליף בגד ולמרב מבזבזים כסף מיותר, הרי שבגינון ראוי לקחת בחשבון שלהחלפת עץ דרושות 10-20 שנה, ולהחלפת שיח 1-3 שנים. ועלות ההחלפה גבוהה מאוד. קחו בחשבון שכריתת עץ לא מתאים היא פעולה יקרה מאוד, גם החלפת שיחייה היא פעולה לא פשוטה.
בתכנון גינה על- פי הכלל של חז"ל "סוף מעשה במחשבה תחילה", יש להסתמך על כ- 80% צמחים ותיקים שיש לגביהם ידע רב, ורק כ-20% במקומות לא בולטים לנסות צמחים חדשים.
רצוי להוסיף למהלך זה גם לימוד התנאים הייחודיים של הגינה (מיקרו =אקלים, קרקע, רוחות מים ועוד), ולימוד תכונות הצמח בבגרותו, רצוי לראות אותו בגינות בסביבה. רק לאחר מכן לתכנן את השתילה ובמרחקים המתאימים.
יש ששתילה צפופה בגינון העירוני מקטינה את בעיית הוונדליזם. במקרה זה ראוי לדלל הצמחים אחרי שנה שנתיים – פעולה לא יקרה, שתגרום למראה משופר של הערוגה ותחסוך עלויות רבות של גיזום מיותר.
בהתנהלות כזו נקבל גינה יפה, שלא דרושה לה אחזקה מיותרת (גיזומים להגבלת גודל), שבה כל צמח יגדל חופשי לקבלת מלוא הופעתו.
הכותב: רן פאוקר, "נקודה ירוקה" גן בוטני אקולוגי קיבוץ ניר עוז
www.eco-garden.co.il