הנחיות להכנת הגינה לשנת השמיטה
משרד החקלאות והמשרד לשירותי דת מפרסמים חוברת הנחיות מקצועיות לטיפול בגינות הפרטיות והציבוריות לקראת שנת השמיטה תשע''ה. החוברת נועדה לתת מענה כללי לציבור הרחב בנוגע להכנות לקראת שנת השמיטה ובמהלכה
מערכת פורטל החקלאות 18-03-2014
וְשֵׁשׁ שָׁנִים תִּזְרַע אֶת-אַרְצֶךָ; וְאָסַפְתָּ אֶת-תְּבוּאָתָהּ. וְהַשְּׁבִיעִת תִּשְׁמְטֶנָּה וּנְטַשְׁתָּהּ, וְאָכְלוּ אֶבְיֹנֵי עַמֶּךָ, וְיִתְרָם תֹּאכַל חַיַּת הַשָּׂדֶה; כֵּן-תַּעֲשֶׂה לְכַרְמְךָ, לְזֵיתֶךָ.
משרד החקלאות ופיתוח הכפר בשיתוף המשרד לשירותי דת פרסמו בימים אלה חוברת הנחיות מקצועיות לטיפול בגינות הנוי הפרטיות והציבוריות לקראת שנת השמיטה. החוברת נועדה לתת כלים לציבור הרחב - לבעלי גינות, גננים ולעוסקים בגינון, להכין את הגינות בכדי שניתן יהיה ליהנות מהן בשנת השמיטה תשע"ה ולאחריה.
» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוק ביהדות, שנת שמיטה הוא שמה של השנה השביעית במחזור של שבע שנים. בשנה זו מצווה עם ישראל לקיים את מצוות השמיטה - לשבות מחלק גדול מהמלאכות בשדות חקלאיים בארץ ישראל ולהפקיר את הפירות לכל המעוניין לקוטפם. גינות הנוי הפרטיות והציבוריות שנועדו לשפר את איכות החיים והסביבה, הינן חלק מעבודת אדמה זו. על פי ההלכה, בשנת השמיטה, המלאכות האסורות הן חרישה, זריעה, זמירה, קצירה ובצירה. גם שתילה, נטיעה והשקית הנבטה כלולות לרוב הדעות באיסור הזריעה. כמו כן אסור המסחר ביבולים שמקורם בשנה השביעית. שאר מלאכות הגן מותרות כאשר עשייתן נועדה לקיום הצומח והגן, וכדי למנוע נזק ניכר לצמח או לפירותיו. לפיכך בשנת השמיטה תעשינה בגנים רק הפעולות הנדרשות לקיום הגן.
חוברת ההנחיות שמפרסם המשרד כוללת הנחיות לציבור על המותר והאסור בשמיטה, לרבות הכנת השטח לשמיטה, אחזקת הגן בשנת השמיטה, דישון הקרקע וכו'. עוד בקובץ ההנחיות מפורטות וההכנות המיוחדות שיש לעשות טרם שנת השמיטה, בכדי לשמר את הגינה. כך לדוגמא: יש לדשן את העצים, השיחים הצעירים, המדשאות והפרחים בסתיו לפני השמיטה. בנוסף, מאחר ויש להימנע מגיזום עצים מבוגרים ושיחים בשנת השמיטה, מומלץ לגזום השנה, בשנה השישית, באופן מלא את כל הצמחים הזקוקים לגיזום. את תיקון הגיזומים ואת הגיזומים המשלימים, ניתן יהיה לבצע בסוף הקיץ והסתיו.
להורדת החוברת לחצו על התמונה ישראל גלון, פקיד היערות ומנהל אגף פרחים והנדסת הצומח במשרד החקלאות ופיתוח הכפר: "מומלץ להקדים נטיעות לשנה זו תשע"ד ובשנת השמיטה לעסוק רק בטיפול בגן על פי המותר, את שנת השמיטה ננצל להתארגנות, ללימוד, מנוחה משפחה, חברים ועוד. אנו מקבלים פניות רבות של גננים, ושל אנשים מהציבור הדתי ומהציבור הלא דתי ששואלים כיצד צריכים להיערך לשמיטה וכיצד לטפל בגני הנוי בשמיטה. בשל זה הוצאנו הנחיות ברורות לכלל הציבור בכדי להיערך לשנת השמיטה הבאה והכל הוכן על פי בסיס הלכתי של הרבנות הראשית לישראל ובשיתוף פעולה עם המשרד לשירותי דת".