הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

תיירות כפרית - חדשות ואירועים



ממדבר אקולוגי לאתר בילוי ופנאי - סיור במחצבות המשוקמות


הקרן לשיקום מחצבות דואגת להחזיר לטבע את מה שנלקח ממנו, ובתהליך אקולוגי ארוך ויקר, משקמת את המחצבות ברחבי הארץ ומחזירה אותן למעגל הייצור הטבעי. מעל המחצבות נבנים אתרי תיירות ירוקים, בהם ניתן לסייר ולהנות מהטבע. המחצבות המשוקמות פתוחות לציבור הרחב והכניסה אליהן ללא תשלום

מערכת פורטל התיירות הכפרית
תאריכים: 12-8-2011

מחצבת אפיק ברמת הגולןהקרן לשיקום מחצבות מזמינה את המטיילים בחופשת הקיץ והחגים לאתרים הירוקים במחצבות המשוקמות ברחבי הארץ - ללמוד על הערכים האקולוגיים בהם הקרן דוגלת, לנפוש, לערוך פיקניקים וליהנות מסיורים חוויתיים ומלמדים בטבע.

מחצבת אפיק - דרום רמת הגולן

המחצבה המשוקמת, הינה כיום אתר נגיש לקהל ומטיילים, אתר פורח ומטופח, המזמין מטיילים באזור ליהנות מעוד שכיית חמדה בארץ הגולן. במקור הייתה מחצבת אפיק מחצבה סורית נטושה, שהפכה למזבלה. בתהליך השיקום פונו הפסולות והגרוטאות החלודים. פני השטח במחצבת אפיק מכוסה שכבה של סלע בזלת שמקורו בקילוח. הסלע הבזלתי מכיל בולדרים של בזלת קשה. מלאכת השיקום הייתה קשה, אך הייחודיות של מחצבה זו מתקבל יפה לאחר השיקום, ממנו ניתן גם ללמוד על התהליכים הבזלתיים במשך אלפי שנים של התפרצויות הרי געש.

במחצבה המשוקמת הוקם אמפי-פארק עם 500 מקומות ישיבה, בו מתקיימים הופעות ואירועים אזוריים ולקבוצות מטיילים, שביל טיילת עליון המלווה את גבול המחצבה, תצפית ממנה ניתן להשקיף על הכנרת וסביבתה, חניון המסוגל להכיל 10 אוטובוסים ו- 90 מכוניות פרטיות. כמו כן כלל השיקום אזור פיקניקים מסודר לקהל הרחב ללא תשלום.


המחצבה המשוקמת בפארק הגליל בכרמיאלפארק הגליל - כרמיאל

אחת מהמחצבות השוכנות בתוך עיר, אשר מטרת השיקום בה היה הפיכתה לאזור מנוחה, שעשועים ותרבות למשפחות וילדים, המתאים למיקומה בתוך העיר עצמה (בדרך כלל המחצבות שוכנות מחוץ לערים). המחצבה המקורית השתרעה על שטח של 90 דונם, ונסגרה בשנות השישים בעקבות ההחלטה להקים את העיר כרמיאל. ניתן עדיין לראות את מראה משטחי השיש הרחבים והיפים. לאחר שיקום המחצבה הוצבו עשרות פסלים סביבתיים של אמנים שלקחו חלק בפרויקט המיוחד.

לאחר השיקום הפך הפארק לאחד היפים בארץ, בו הוקם גן ורדים ובו מעל 2500 שיחי ורדים צבעוניים מסוגים שונים בטרסות בשטח המשתרע על כ- 6 דונם. בפארק שולבו גם משטחי עץ, מדרגות חצובות בסלע, תאורה ופרגולה מיוחדות. במרכז שטח הפארק הוקמו מדשאות ואזור לצפייה בנוף. בנוסף נוצל שטח החציבה תוך שימוש בחומרי המחצבה הנטושה ועודפי העפר להקמת הטרסות, והוקמו תיאטרון עם ספסלי שיש, המשמש להתכנסויות והופעות תיאטרון ומוסיקה, בריכת דגי נוי, צמחיית מים ומפלים. במקום ישנו גם גשר להולכי רגל המתוח מעל "קניון" חצוב בגובה של כ- 6 מ'. גן הורדים כולל דרכי גישה לנכים.


תצפית לעמק חרוד במחצבת חפציבהמחצבת חפציבה - עמק יזרעאל

מחצבת חפציבה שוקמה כמצפור וחניון יום הכולל מקום התכנסות ולימוד על התופעות הגיאולוגיות הייחודיות במקום: "המחדר המגמטי" שהתרומם לפני 10 מיליון שנים, ממעמקי כדור הארץ כנוזל לוהט והתגבש בין סלעי דולומיט בעומק 1,000 מ'. כתוצאה מהמגע, עבר הדולומיט התמרה (מטמורפוזה), כך התקבל "שיש חפציבה". באתר לוחות עם הסברים על התופעות הגיאולוגיות ועוד.

ניתן לטייל בשביל הליכה מסומן מהכניסה לקיבוץ ועד למרומי ההר והמחצבה המשוקמת. ממרומי ההר, נקודת תצפית לנוף עמק חרוד, הנפרש למרגלות ההר עליו ממוקמת המחצבה הישנה בסמוך לקיבוץ חפציבה. מחצבת חפציבה הינה היחידה בה קיים "שיש אמיתי" בארץ ישראל. המיכון הדל בו השתמשו ראשוני המתיישבים שהקימו את המחצבה עבר שיקום ושיחזור והוא מוצב לתצוגה במקום

במחצבה גם מקום למנוחה וישיבה, כמו כן משתלב מצפור המחצבה המשוקמת במסלול טיול עם ה"גן היפני" הנמצא בקיבוץ חפציבה ואתרים נוספים בגלבוע.


המחצבה המשוקמת במכתש רמוןמחצבות החד"צ - מכתש רמון

פרויקט ראשון בישראל על פני שטח רחב כל כך, לשיקום אזור מחצבות ובורות כרייה - שיקום נופי, אקולוגי ופונקציונאלי. השטח המשוקם בלב מכתש רמון "ציר צבעי רמון" כולל חניון לילה, טיול רגלי לאורך שביל מסומן, אזור האכלת נשרים ונקודות תצפית עם הסברים על תופעות גיאולוגיות שנחשפו במהלך עשרות שנות החציבה. לאורך הגבעות והקרקע ניתן להבחין בצבעים שונים ועזים, בשכבות המסמלות תקופות ואירועי קרקע שונים המוסברים ע"י לוחיות באזור הכרייה.

מכתש רמון נחשב לייחודי בעולם החושף שכבות סלע בנות מאות מיליוני שנים ותופעות גיאולוגיות ייחודיות המושכות המוני מבקרים מכל העולם. באזורי מכתשי הנגב פועלים לשימור הנוף הייחודי באזור תוך שיקום המחצבות, הסדרת הניקוז והסרת המפגעים. פרויקט השיקום שעדיין לא הסתיים, כולל את בורות הכרייה של החרסית דמוית צור וחרסית השוקולד שהופקו במכתש רמון במשך עשרות שנים.


מחצבת אורט בראודה כרמיאלמחצבת אורט בראודה - כרמיאל

המחצבה נמצאת בשטחה של מכללת אורט בראודה בכרמיאל ושוקמה כגן יפני. האתר כולל תיאטרון קטן, פינות ישיבה ולימוד, צמחיה יפנית ועיצוב שטח הכולל מוטיבים וחומרים יפנים נוספים כאבן וחצץ בפרטים השאולים מהגנים היפנים כגון: הטבעת אבנים בריצוף, העמדת סלעים במבנים פיסוליים, שימוש בצמחיה המצויה בגן היפני, כל אלו שולבו לרגלי מצוקי האבן המרשימים של המחצבה.


המחצבות הן צורך בחיי היום יום שלנו, משאב לחומרי גלם המיועדים לסלילת כבישים, הקמת בתים ועוד. בגמר ניצול חומרי הגלם, ננטשות המחצבות, מותירות פצעים נוראיים בהרים והופכות עקב הפגיעה האקולוגית במקום שנוצרה על ידי החציבה ל"מדברים אקולוגיים מקומיים" - אזורים ללא צמחיה ובעלי חיים בהם סחף רב, ואף מהוות מוקד למפגעים סביבתיים ובריאותיים כאשר הן הופכות למזבלות. מי הגשמים שוטפים חומרים רעילים מהמחצבה המזהמים את מי התהום, ולעיתים קרובות מתרבים בשטחי המחצבה מינים פולשים, מזיקים לחקלאות, מכרסמים, חרקים וכד' הפוגעים באיזון האקולוגי באזור ועוד.

בדיוק כאן נכנסים לפעילות אנשי הקרן לשיקום מחצבות, המגיעים למקום עם אדריכלי נוף, מהנדסים, כלים כבדים ותקציב. בעזרת תוכנית מקצועית פרטנית לכל מחצבה, מחזירים לטבע את מה שנלקח ממנו ובתהליך שיקום אקולוגי, ארוך ויקר משקמים את המדבר המקומי שנוצר במחצבה ומחזירים אותו למעגל ייצור טבעי - משיבים את האתר לחיים.

אנשי הקרן לשיקום מחצבות פועלים במטרה להפוך את המחצבות הנטושות למשוקמות אקולוגית ומעליהן בונים אתרי תיירות בטבע, ירוקים תרתי משמע, בהתאם לייחודיותה של כל מחצבה. בסיום העבודה נפתחות המחצבות המשוקמות לציבור הרחב והכניסה אליהן חינם. ישנן מחצבות משוקמות רבות נוספות וכולם מוזמנים - חופשה נעימה ובטוחה!

פרטים לגבי מחצבות נוספות באתר הקרן לשיקום מחצבות - www.kasham.mni.gov.il