הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


עדויות לטבח שבוצע בתקופה החשמונאית נחשפו בירושלים


החוקרים: המראות הקשים ובהם עריפת ראשים, הינם כנראה עדויות לאכזריותו של המלך החשמונאי אלכסנדר ינאי כלפי יריביו מבין יהודי העיר ירושלים, כפי שתוארה בכתביו של יוסף בן מתתיהו וב''פשר נחום'' מן המגילות הגנוזות

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  12-10-2018



חפירת רשות העתיקות במגרש הרוסים בירושלים. צילום: כפיר ארביב - רשות העתיקות

ממצא מפתיע ומחריד נתגלה באקראי בחפירת רשות העתיקות באתר מגרש הרוסים בירושלים. במהלך חפירה בבור מים עתיק ובו ממצאים מהתקופה ההלניסטית ועד לתקופה הרומית, נתגלו שברי עצמות אדם, שככל הנראה נזרקו ביחד לתוך הבור באירוע חד-פעמי, וכוסו בעפר, אבנים וסלעים.

» רוצים לקבל עדכונים נוספים  הצטרפו אלינו לפייסבוק

בחפירה, שנוהלה בידי כפיר ארביב מטעם רשות העתיקות, נמצאו עם העצמות גם שברי חרסים שמתוארכים לתקופתו של המלך החשמונאי אלכסנדר ינאי, שנודע בספרות ההיסטורית באכזריותו כלפי יריביו מבין יהודי העיר ירושלים.


חפירת רשות העתיקות במגרש הרוסים בירושלים. צילום: כפיר ארביב - רשות העתיקות

"תוך כדי החפירה, גילינו ממצא מעורר פלצות", סיפר ד"ר יוסי נגר, אנתרופולוג רשות העתיקות. "הוצאנו מהבור למעלה מעשרים חוליות צוואר חתוכות בחרב! לבור נזרקו גופות וחלקי גופות של תינוקות ופרטים בוגרים, נשים וגברים, שהיו ככל הנראה קורבנות לטבח אכזרי.

לדברי הארכיאולוג ארביב ושותפתו למחקר תהילה ליברמן, "ניתן ליחס את האכזריות למלך אלכסנדר ינאי, עליו מספרים המקורות ההיסטוריים שתפס והרג יהודים רבים מבין מתנגדיו - ובכלל זה את בניהם ונשותיהם לנגד עיניהם. ואכן, בעצמות שנתגלו זרוקות בבור המים היו אינספור סימני חיתוך בחרב, שפגעה לא רק בצוואר, אלא גם בקצה הלסת התחתונה ולעיתים גם בבסיס הגולגולת, ומעידים על כך שהראשים נערפו. זאת ועוד, עצמות עוברים שנתגלו בחפירה מעידים שבין הנטבחים היו גם נשים בהיריון".


חפירת רשות העתיקות במגרש הרוסים בירושלים. צילום: כפיר ארביב - רשות העתיקות

אלכסנדר ינאי (103–76 לפסה"נ). היה מלך וכהן גדול נצר לשושלת המלוכה היהודית של החשמונאיםu השלישי מחמשת בניו] של יוחנן הורקנוס הראשון.עשרים ושבע שנות שלטונו של ינאי אופיינו ברצף של מלחמות, שנועדו לאפשר לו להרחיב את גבולות הממלכה החשמונאית לצרכים פוליטיים, ביטחוניים וכלכליים.

המחקר הוצג אתמול (ה') בכנס "חידושים בחקר ירושלים וסביבותיה של רשות העתיקות", שהתקיים באוניברסיטה העברית בירושלים.