הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


נעצרה הפחתת המכס על יבוא דגים מחו''ל - ההנחה לא הגיעה לצרכנים


המהלך של הורדת המכס על ייבוא דגים לא הביא לתוצאה שקיוו לה בממשלה. ההפחתה במחיר שנהנו ממנה היבואנים לא גולגלה כולה לצרכנים ומהצד השני - מגדלי הדגים ספגו ירידה חדה בהכנסות. ועדת הכספים דחתה בשנה את המשך המתווה, והוא ייבחן מחדש. בארגון מגדלי הדגים מברכים על ההחלטה

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  13-02-2018



בריכות דגים בעמק המעיינות, צילום: אסף סולומון - באדיבות ארגון מגדלי הדגים בישראל

בעקבות הירידה החדה בפדיון של מגדלי הדגים בארץ, החליטה היום (ג') ועדת הכספים לדחות את הפעימה הקרובה של הורדת המכס על יבוא דגים, שהיתה אמורה להתבצע כבר בחודש הקודם, ינואר 2018.

» רוצים לקבל עדכונים נוספים  הצטרפו אלינו לפייסבוק

הורדת המכס על יבוא דגים, כמו הפחתת מכסים בענפים אחרים, היא מהלך שנובע מניסיון הממשלה להתמודד עם יוקר המחייה. ואולם, במקרים מסוימים כאשר ישנה פגיעה קשה מדי בתעשייה המקומית, המהלך נבחן שוב.

ההחלטה על דחיית הפעימה הנוכחית של הורדת המכס על יבוא דגים נעשתה לאחרשבדיון הקודם בנושא בוועדת הכספים, קראו חברי הכנסת לאוצר לבטל לחלוטין את הורדת המכסים בענף, מחשש לקריסה של מגדלי הדגים בארץ, שרובם המוחלט ממוקמים בפריפריה - חלקם הגדול בעמק המעיינות ובבקעה.

גם היום וגם בדיון הקודם, טענו חברי כנסת מהקואליציה ומהאופוזיציה שחברו לאותה מטרה, כי המשך הורדת המכס בענף עלולה להביא לחיסולו. חברי הכנסת שבו וטענו בדיון היום, כי ההפחתה לא התגלגלה לצרכנים ולכן אינה מוצדקת. תוספת הכנסות המדינה ממיסים בעקבות דחיית הפעימה הזו תעמוד על 33.8 מיליון ₪.

בצו שהובא היום לוועדת הכספים, צויין ע"י אנשי האוצר, כי בהתאם להסכם שאושר בליל תקציב 2016, משרד האוצר בדק האם הפדיון של מגדלי הדגים בישראל נפגע ובכמה. עפ"י ההסכם ירידה בפדיון בשיעור של 10% ומעלה, אמורה להוביל לדחיית הפעימות הבאות של הורדת המכס. עוד צויין בצו, כי אכן אלו הממצאים שעלו מבדיקת הפדיון של המגדלים, ומשכך, מוצע לדחות את הפעימה שנועדה לתחילת 2018 בשנה ובכך בעצם לדחות גם את הפעימות הבאות שהיו מיועדות לתחילת 2019 ו- 2020. הצו תאם את עמדת ועדת הכספים בעניין ועל-כן חברי הוועדה אישרו את הצו ולמעשה, דחו את הפעימה הנוכחית של 2018.

מרכזת בכירה ברשות המיסים, יוליה אונגר, ציינה כי מדובר בדחייה ולא בביטול: "אכן מבדיקות שקיימנו עולה שהיתה ירידה בפדיון של המגדלים בלמעלה מ- 10%. מדובר במכס על דגי בורי, אמנון וקרפיון".

יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני (יהדות התורה) קרא לאנשי האוצר לבטל לחלוטין את מתווה הפחתת המכס בענף המדגה לאור העובדה שהפדיון של המגדלים ירד בשיעור גבוה. גפני הוסיף, כי "ממילא שר האוצר יכול בכל רגע נתון להחליט על הורדת המכס, כשלהפחתה אין צורך באישורה של ועדת הכספים, הוא רק צריך לחתום על הצו". נוכח התנגדות אנשי האוצר לביטול גורף, קרא להם גפני, לדחות בשנתיים את הפעימה הבאה ולא בשנה בלבד, אך גם קריאתו זו נענתה בשלילה.

המגדלים הישראלים בתחרות לא הוגנת עם המגדלים הסינים

ח"כ איתן ברושי (המחנה הציוני) פנה לאנשי האוצר ושאל: "מה אכפת לכם ללכת לקראתנו, הרי ממילא שר האוצר יכול להחליט לחתום על צו להפחתת מכסים בכל רגע בגלל יוקר המחייה??! להעלות מיסים אתם צריכים אותנו, להוריד אתם עושים מה שאתם רוצים. האם זה נכון שהדגים בסין מסובסדים? למיטב ידיעתי כן, ואם זה כך זו שערורייה''.

ברושי הוסיף כי ''ראש הממשלה התחייב שאם יש תחרות היא תהיה תחרות הוגנת, אך זה כבר לא הוגן ולא מוסרי, שכן אם יש סבסוד בחו"ל, אז המגדלים שלנו מתחרים בתחרות לא הוגנת ללא סבסוד. החקלאות נמצאת באחת השעות הקשות ביותר שלה מאז קום המדינה, בעיקר בגלל הייבוא הפרוע. כאילו החקלאים אשמים ביוקר המחייה. מבחינתכם כאוצר, זה לא מספיק לדעת לספור אלא גם לראות את הקונטקסט. עמק המעיינות, ענף המדגה, זו אחת הפרנסות העיקריות שלו. צריך זמן ארוך יותר, לא ניתן להשקיע מתוך הנחה של שנה קדימה בלבד, ככה לא מבצעים השקעות".

ח"כ מוסי רז (מר"צ): "תומך בדרישה של ח"כ איתן ברושי על כל מה שאמר על החקלאות. הדברים נכונים גם בהיבט של הגנת הסביבה, הנושא של יבוא שאינו מוצדק כלכלית גם תורם לזיהום בגלל היקף הגידול ואופן הגידול בסין".

ראש שולחן המגדלים, עמיחי גלר: "הורדת המכס לא התגלגלה לצרכן, שכן אם אכן הייתה מגיעה לצרכן המחירים היו צריכים לרדת דרסטית ב- 12ש"ח – 13 ₪ ולא כך היה. אנחנו כמגדלים הפסדנו הרבה כסף, והמחיר לצרכן כמעט שלא ירד. גידול דגים לוקח הרבה זמן ולהגיע ממצב של נפילה בהכנסות, רובה ככולה מירידת מחיר הדגים הסינים ולא מהורדת המכס. נעשה פה פשע, כי מגיעים לארץ ללא בדיקה אמיתית. אנחנו צריכים להיכנס למו"מ עם האוצר על שינוי המתווה הנוכחי. אני חושב שגם הם מבינים שהלכו רחוק מדי עם הורדת המכס".


ועדת הכספים של הכנסת, צילום: דוברות הוועדה

יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני, הוסיף על דברי חברי הכנסת ואמר: "יש שתי השלכות שאני רואה לנגד עיניי - האחת על התעשייה הישראלית ומצד שני על יוקר המחייה. מצד אחד רוצים להוזיל ולהקל ביוקר המחייה, מצד שני לא רוצים לפגוע בתעסוקה. העניין הוא שכבר הוחלט על דחייה אז למה לא לדחות לפחות בשנתיים, הרי השר יכול בכל רגע נתון להחליט שוב על הורדת המכס. מה יהיה בשנה הבאה אני לא יודע, כי זו כבר שנת בחירות ואנחנו צפויים לזעזועים כאלה ואחרים. אם ההחלטה שלכם בעיניים פקוחות אני חושב שצריך לעשות את זה קבוע או לפחות לשנתיים ואם תרצו לבצע הפעימה הזו תוכלו לעשות באופן רגיל והשר יוכל לחתום על צו רגיל".

נציגת אגף התקציבים באוצר, תמר לוי-בונה: "משמעות הצו היא להותיר את רמת המכס על כנה. לפי נתוני הלמ"ס מחירו של פילה אמנון ירד ב- 22% והייתה עלייה של 47% בייבוא. לגבי הקרפיון והבורי, אלה ירדו כ- 5% - 6%. אנחנו רוצים לאפשר לענף להתאושש, רוצים לחזק את התעשייה המקומית. בעת הזו, אנחנו לא מסכימים להצעה לדחות את הפעימה בשנתיים או יותר ומבקשים להותיר את הצו על כנו, לשנה אחת. אנחנו חתומים על הסכם מול המגדלים ואם נראה שהפדיון שלהם ממשיך להיפגע נעשה כל שביכולתנו לתקן את המצב. כשאנחנו חושבים על רווחתו של הצרכן יחד עם רווחתם של המגדלים אנחנו בוחנים כל פעם וכך נעשה גם בשנה הבאה, אם נראה שההשקעות שנתנו להם לא נשאו פרי".

יו"ר הוועדה, ח"כ גפני סיכם את הדיון ואמר: "אנחנו מאשרים את הצו, כי עדיף לפחות לדחות בשנה אחת, אבל בזה לא תם הדיון בעניין. אני חושב וכך גם חברי ועדה אחרים, שזה לא נכון והיה צריך להקפיא את מתווה הפחתת המכס או לדחותו בשנתיים לפחות. אנחנו מאשרים את הצו, אך בתמורה לזה שאני מוותר לכם עכשיו, תידרשו לשלם בתקציב על דברים יותר משמעותיים".

בארגון מגדלי הדגים ברכו על החלטת יו"ר ועדת הכספים חה"כ משה גפני וחברי הוועדה. אלי שריר, מנכ"ל ארגון מגדלי הדגים בישראל: "חברי הועדה הוכיחו היום שהם מגבים את המילים החשובות, על תמיכה בחקלאות הישראלית, במעשים חשובים לא פחות. ענף דגי הבריכות משקיע משאבים עצומים בהתייעלות והתחדשות, כדי לעמוד בתנאי התחרות הבלתי הוגנים שנכפו עלינו עם הורדת המכס על יבוא הדגים לארץ ואנו קוראים למשרד האוצר להביא בחשבון את דרישת ועדת הכספים ולפעול לביטול מוחלט של כל הורדה נוספת במכס, על מנת לתמוך בחקלאים בארץ, כפי שעושה ממשלת סין עבור החקלאים שלה וכפי שנהוג במדינות רבות בעולם, כדי שנוכל להמשיך לספק לציבור הישראלי דגי איכות טריים ובריאים".