הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


מבנה אדומי מרשים נחשף בחבל לכיש: האם ארמון או אולי מקדש ?


בחורבת עמודה בחבל לכיש נחשף לאחרונה מבנה בן 2200 שנה ובו מזבח נדיר מעוטר בתבליט שור, ומספר רב של חללים תת קרקעיים ובהם מחצבות, מקוואות, בתי בד, ומערת מסתור בה נמצא סיר בישול מימי מרד בר כוכבא. החוקרים: יתכן שהמבנה פורק באופן מכוון, אולי בכיבושי החשמונאים

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  30-11-2017



שני המקטרים הפולחניים שנמצאו באחד מחדרי המבנה. צילום: מיכל הבר - רשות העתיקות

מבנה מרשים בן 2200 שנה, מהתקופה ההלניסטית, אשר יתכן כי שימש כמקדש או כארמון אדומי נחשף במהלך חודש אוקטובר בחפירה שהתקיימה בחורבת עמודה, המצויה בשטח אימונים צבאי בחבל לכיש.  החפירה אותרה באמצעות רחפן מהאוויר.

» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוק

לדברי מנהלי החפירה, ד"ר אורן גוטפלד מהאוניברסיטה העברית בירושלים ופבלו בצר ומיכל הבר מרשות העתיקות, אם אכן מדובר בארמון או מקדש אדומי, הרי שמדובר בתגלית נדירה ומרגשת. ''מבנים דומים בארץ ניתן לספור על כף יד אחת. נראה שהמבנה פורק במכוון – יתכן שהאחראים לכך היו החשמונאים שכבשו את האזור."


שטח המבנה הגדול שנחשף, יתכן שמדובר במקדש או ארמון. צילום אווירי: דאיין קרישטנסן

באחד מחדרי המבנה נחשפו שני מקטרים - כלי פולחן בדמות מזבח קטן. אחד משני המקטרים עוטר בדמות שור, שנראה כיושב בחזית מקדש שלו עמודים מפוארים. לדברי החוקרים, מדובר בממצא ייחודי ונדיר מבחינת העיטור שלו. יתכן שהשור בפתח המקדש מסמל את אחד האלים להם סגדו האדומים. לצד המקטרים נחשפו גם כלי חרס עדינים, חלקם יובאו מאזור יוון, ובהם קערות צבועות, פכיות ונרות שמן.


המקטר הנדיר, בצידו האחד נראה השור, ובצידו השני דמות של בעל חיים אחר, יתכן סוס. צילום: קלרה עמית - רשות העתיקות


כלי פולחן שנחשפו באחד מחדרי המבנה. צילום: קלרה עמית - רשות העתיקות

באתר התגלו גם מספר רב של חללים תת קרקעיים ובהם מתקנים שונים, כגון מחצבות, מקוואות, בתי בד וקולומבריה (שובכים קדומים לגידול יונים), וכן מחילות מסתור מימי מרידות היהודים ברומאים – שבאחת מהן נמצא סיר בישול שלם מימי מרד בר כוכבא (132–135 לספירה).



התגלית החדשה אותרה בעזרת רחפן – אמצעי טכנולוגי שנכנס בשנים האחרונות לארגז הכלים של הארכיאולוגים; במסגרת מחקר ארכיאולוגי רחב המבוסס על סקר אווירי, צלמו הרחפנים את השטח שבין בית גוברין / מרשה בצפון ומושב אמציה בדרום – שטח אימונים הסגור לציבור בימי חול. הרחפנים הצביעו על קיומם של שרידים ארכיאולוגיים מגובה של עשרות מטרים, וכך אותרו הרמזים לקיומו של המבנה ההולך ונחשף כעת בחפירה. "זוהי פריצת דרך מחקרית,״ אומרים הארכיאולוגים, "הטכנולוגיה הזו סייעה לנו בבחירת מוקדי החפירה, ואכן מהר מאד הבנו שמדובר בתגלית יחידה במינה. יש לקוות שהמשך החפירות באתר, באביב הבא, יחשפו טפח נוסף מסיפור המקום".

בחפירה בחורבת עמודה, שמומנה ע"י ה-Beit Lehi Foundation ורשות עתיקות, השתתפו בתנאי שדה סטודנטים לארכיאולוגיה מהאוניברסיטה העברית ואוניברסיטת בר אילן וקבוצה של מתנדבים מארה"ב.

חורבת עמודה הייתה בתקופה ההלניסטית אחד מיישובי הלווין החקלאיים של מרשה (היום גן לאומי בית גוברין), עיר הבירה של האדומים בתקופה ההלניסטית. האדומים התיישבו בשפלת יהודה במהלך המאה ה-5 לפנה"ס, והתערו עם האוכלוסייה היהודאית עם כיבוש אידומיאה על ידי החשמונאים בשנת 112 לפני ספירת הנוצרים וגיורם הכפוי.