הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


מחקר: חומרי הדברה פוגעים ביכולת ההאבקה של הדבורים


דבורי הדבש האחראיות על ייצור המזון שלנו ממשיכות להעלם, ובעולם מנסים להבין את הסיבה. מחקר חדש מגלה, כי חשיפה מתמשכת לחומרי הדברה, מערערת בדבורים את היכולת לזמזם - מה שפוגע ביכולת שלהן לאסוף את האבקה מהפרח. ''ממצאים אלו חייבים להדליק נורה אדומה'' אומרים החוקרים

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  26-11-2017



דבורת הדבש - אחראית להאבקת 80% מהגידולים החקלאיים, צילום: מועצת הדבש

שימוש בחומרי הדברה ברמות דומות לשימוש בענף החקלאות, גורם לנזק בריאותי לחדק הדבורה, בעזרתו אוספות הדבורים את הצוף ואבקת הפרחים וכן פוגע בזמזום שלהן. כך עולה ממחקר שנערך על ידי מדענים באוניברסיטת סטרלינג שבבריטניה.

» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוק

"התוצאה הראשונית הוכיחה שינויים כמותיים באיכות הזמזומים, שנוצרו על ידי דבורים שנחשפו לרמות ריאליסטיות של חומרים ניאונוטינואידים'' אמרה ד"ר פנלופה וייטהורן (Penelope Whitehorn) שהובילה את המחקר בשיתוף עם פרופסור מריו ואלג'ו-מרין (Professor Mario Vallejo-Marin). ''הוכחנו כי דבורי דבש שעסקו בהאבקה ונחשפו לחומרי הדברה, ניזוקו ביכולת רמת הזמזום שלהן וכן ביכולת נמוכה יותר באיסוף גרגרי אבקה".

המחקר בחן את סוג זמזום הדבורה המכונה "באזז" buzz pollination , שילוב של זמזום ורטט, שבאמצעותו משתמשות הדבורים בכדי להסיר את האבקה מהפרחים, כך הן יכולות לאסוף אותו. החוקרים בחנו מושבות דבורים בשטח וגם דבורי 'בומבוס' בחממות ועקבו אחרי התנהגותן וזמזומן באמצעות מיקרופונים זעירים, תוך שינוי תנאי ההדברה.

לאחר איסוף הנתונים שנצברו משעות מחקר ארוכות של התנהגות הדבורים בתנאי הדברה שונים, ניתחו המדענים את האות האקוסטי המיוצר במהלך שימוש ב"באז" ואיסוף האבקה, בכדי לזהות שינויים התנהגותיים וכן את רמת איכות הזמזום לאורך זמן.

החוקרים גילו, כי חשיפה מתמשכת לחומרי הדברה, ברמות דומות לאלה המצויות בשדות חקלאיים, ערערה בדבורים את היכולת לשימוש ב"באזז" המפיל את האבקה מהפרח ולכן גם כמות האבקה שנאספה פחתה.


מכוורת אלון הגליל, צילום: אדוה אופיר

ד"ר וייטהורן הסבירה, כי דבורים שלא נחשפו לחומרי הדברה, צברו ניסיון לאורך העבודה והזמן, ושיפרו ביצועיהן באיסוף אבקה, כמו היכולת ללמוד זמזום טוב יותר. אך דבורים אשר באו במגע עם חומרי הדברה, לא אספו אבקה ברמה גבוהה למרות שצברו ניסיון זהה. הניסוי הראה, כי דבורים שנפגעו מהדברה אספו בין 47% ל- 56% פחות אבקה לעומת הדבורים שלא נפגעו.

פרופ' ואלג'ו-מרין: "לממצאים שלנו יש השלכות על ההשפעות של חומרי הדברה על אוכלוסיות דבורים, כמו גם על שירותי ההאבקה שהן מספקות לגידולי החקלאות. ממצאים אלו חייבים להדליק נורה אדומה מאחר והפגיעה תהיה בכל מושבות הדבורים".

עוד מוסיף פרופ' ואלג'ו-מרין, כי השלב הבא במחקר זה, יהיה הקמת מנגנון שבאמצעותו ניתן יהיה לבדוק האם חומרי ההדברה משפיעים על הזיכרון של הדבורים והיכולת הקוגניטיבית שלהן. ''אנו מאמינים שאכן קיימת השפעה שלילית, והשפעה זו פוגעת ביכולת האבקה שלהן".


לדברי מנכ"ל מועצת הדבש זאב מידן, בעולם ניתנת חשיבות עליונה למחקרים על הדבורים, מאחר והן מאביקות 80% מייצור גידולי החקלאות בעולם וללא הדבורה לא תתקיים האבקה ולא יהיה מזון מהצומח לאנושות ולחי. "אין ספק, כי הדברת מזיקים וחומרי ריסוס שונים, אנטנות, העדר שטחי בר וחקלאות הם הגורמים להיחלשות דבורת הדבש ועל כולנו לעשות את מירב המאמצים למצוא פתרונות מעשיים ומיידים לבעיה, טרם יהיה מאוחר מידי. אני קורא לממשלה להשקיע יותר במו"פ ומחקר בסיוע לענף גידול הדבורים" אומר מידן.

המחקר שהתפרסם השבוע ב'בריטיש ג'ורנאל' יוצג בכנס 'דבורים והאבקה' השנתי ע"ש הטייס והדבוראי זוריק לב, של מועצת הדבש שיתקיים ב-18.12 במשרד החקלאות. בכנס ישתתפו חוקרים, ומומחים מהארץ ומהעולם ויתקיימו דיונים והרצאות מקצועיות בנושא הקריטי של שימור ענף הדבורים ופעילות האבקת הדבורים.

על-פי נתוני מועצת הדבש, בישראל פועלים כיום 500 דבוראים אשר מטפלים ומטפחים 110,000 כוורות הפזורות בנקודות מרעה צופניות ברחבי הארץ. דבורת הדבש הינה המאביקה הבלעדית בחקלאות ובישראל 60,000 כוורות המשמשות להאבקה.