הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


משרד החקלאות מינה פקידי יערות עירוניים לשבע רשויות נוספות


הרשות המקומית מקבלת אחריות על העצים הנטועים בשטחה, ובאחריותה להתחשב בהם בהליכי התכנון ולשמר אותם לטובת התושבים והציבור הרחב. הרשויות הנוספות הן אשדוד, גבעתיים, גבעת שמואל, יבנה, הוד השרון, מועצה אזורית לב השרון ופרדס חנה כרכור

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  08-11-2017



גני קטמון בירושלים, צילום: משה לוי - הפורטל לחקלאות טבע וסביבה

במסגרת קידום ההגנה על העצים בישראל, הודיע היום (ד') משרד החקלאות כי הוא מגדיל את מספר פקידי היערות ברשויות המקומיות, וממנה פקידי יערות עירוניים בשבע רשויות מקומיות נוספות - אשדוד, גבעתיים, גבעת-שמואל, יבנה, הוד-השרון, מועצה אזורית לב-השרון ופרדס-חנה כרכור.

» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוק

העצים בישראל מוגנים מתוקף פקודת היערות, אשר מגדירה כי כל עץ הוא מוגן, ובכדי לכרות אותו יש לבקש היתר מפקיד היערות. לפיכך, ההגנה על עצים בישראל מוטלת בעיקרה על כתפיהם של פקידי היערות אשר מוסמכים לכך על ידי שר החקלאות. פקידי היערות הם עובדי קק"ל, או רשות מקומית, אשר מוסמכים להנפיק רישיון כריתה. כיום, מרבית תושבי המדינה נדרשים לפנות לפקידי היערות האזוריים של קק"ל על מנת לקבל היתר לכריתה של עץ, ורק ב- 11 רשויות מקומיות מוסמך פקיד יערות עירוני, אשר נותן שירות ישירות לתושבי העיר

פקידי יערות עירוניים הוסמכו בשלוש הערים הגדולות (ירושלים, תל-אביב וחיפה) כבר בשנות ה- 60 של המאה הקודמת. עם תיקוני החקיקה של פקודת היערות, וחוק התכנון והבניה בשנת 2008, אשר קבע כי יש לשלב את הנושא בהליכי התכנון והבניה, החל משרד החקלאות בהסמכה של פקידי יערות בערים ורשויות נוספות.

לפני שבע שנים הוחלט במשרד החקלאות ופיתוח הכפר להרחיב את המסגרת ברשויות המקומיות משלושה פקידים בערים הגדולות לפקידי יערות בכל אחת מהרשויות החברות בפורום ה- 15, מתוך אמונה בחשיבות הסביבה הנופית בתוך העיר, לטובת התושבים. בשנת 2011 הוסמכו פקידי יערות ברחובות, רמת-גן, פתח-תקוה, ובמהלך שנת 2015 הוסמכו פקידי יערות בערים נתניה, באר-שבע, ראשון-לציון, מועצה אזורית חוף הכרמל ומועצה אזורית משגב. פקידי יערות אלו השתתפו בקורס הסמכה מיוחד המבטיח כי הם בעלי הכשרה מתאימה. כאמור, במהלך החודשים האחרונים הסמיך פקיד היערות במשרד החקלאות פקידי יערות עירוניים בשבע רשויות מקומיות נוספות.

ד"ר ארז ברקאי, פקיד היערות הארצי במשרד החקלאות ופיתוח הכפר: "הליך הסמכת פקידי יערות עירוניים הוא חיוני כחלק בלתי נפרד מקבלת האחריות של הרשות המקומית על העצים הנטועים בשטחה. מהלך זה יאפשר לרשות לשלב בצורה נכונה ומיטבית את העצים בהליכי התכנון, וכן לשמר את עצי העיר לטובת התושבים והציבור הרחב. העצים בארץ, ובערים במיוחד, הם נכס סביבתי ונופי חשוב שמעניק לציבור תועלות רבות".


כריתת אקליפטוסים בדרום רמת הגולן, צילום: באדיבות ארגון מגדלי הדבורים

מועצת הדבש ודבוראי ישראל מברכים על החלטת משרד החקלאות, שהתקבלה היום, להרחבת מספר פקידי היערות ברשויות המקומיות: ''תגבור פקידי היערות הינו הכרחי, נוכח עשרות אלפי הכריתות של עצים וחורשות שלמות, המבוצעות ברחבי הארץ בשנים האחרונות שלא כדין ולא תחת פיקוח'' אומר זאב מידן, מנכ''ל מועצת הדבש. ''החלטה זו צריכה להוביל לשינוי בהליכי מתן היתרי כריתה בשטחים הפתוחים ובשמורות הטבע וולעצירת ההכחדה והפגיעה בעצים צופניים.''

''בשנים האחרונות, חקלאים ותושבים ברחבי הארץ מתעוררים מדי בוקר, למראות של אלפי עצים שנכרתים, ביניהם עצי האקליפטוס המהווים מקור הצוף העיקרי עבור דבורת הדבש, שהינה המאביקה העיקרית בטבע האחראית להאבקת 80% מהגידולים חקלאיים'' מוסיף מידן. ''כריתות אלו מתבצעות בשיטתיות ללא התראה מוקדמת ולצערי, גם באישור פקידי היערות לדורותיהם במשרד החקלאות. שכן, היתרי כריתה הניתנים על ידי משרד החקלאות אינם פגי תוקף וניתן לממשם בכל זמן! רק בשנתיים האחרונות בוצעו כריתות יזומות של מעל ל- 12,000 עצי אקליפטוסים, באזורים שונים בארץ, ביניהן - בנחל אלכסנדר, בשמורת החולה, קיבוץ דן, פלמחים- נחל שורק, רמת הגולן, חדרה, קיבוץ כינרת ועוד. כתוצאה מהכריתות המאסיביות שבוצעו נגרם נזק בלתי הפיך לענף הדבש והאבקה, ההפסד כתוצאה מחוסר תפוקת דבש באזורים אלה מוערך בכ- 3 מיליון שקלים".