הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


עונת הרחצה 2017 - הנקייה ביותר מאז תחילת 'מדד חוף נקי'


כ49% מהחופים נמצאו נקיים לפחות 70% מהזמן במהלך עונת הרחצה, לעומת 19.7% מהחופים בשנת 2005, אז הושקה התכנית מדד חוף נקי. הרשויות החופיות הנקיות ביותר - אילת, אשדוד, תל אביב-יפו, ג'יסר א-זרקא ובת ים, והרשות החופית המלוכלכת ביותר הייתה גן רווה

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  19-10-2017



צילום: שלומית קידר - הפורטל לחקלאות טבע וסביבה

סוגרים את הים עם שיפור מרשים: לפי נתוני מדד 'חוף נקי' של המשרד להגנת הסביבה, האחרון לעונת 2017, 65.15% מהחופים נמצאו כ'נקיים' עד 'נקיים מאוד', לעומת 61% במדד הקודם ו-57% בתקופה המקבילה.

» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוק

הרשויות החופיות הנקיות ביותר היו: אילת, אשדוד, תל אביב-יפו, ג'יסר א-זרקא ובת ים, והרשות החופית המלוכלכת ביותר הייתה גן רווה.

העונה האחרונה מסתמנת כנקייה ביותר מאז תחילת מדידת ניקיון החופים (נתוני 2017 כוללים את חודשים ינואר-אוקטובר): 48.5% מהחופים שהוגדרו כ'נקיים' או אף 'נקיים מאוד' נמצאו במצב כזה לפחות 70% מהזמן, לעומת 19.7% מהחופים בשנת 2005, כאשר הושקה התוכנית. כאמור, מדובר בנתונים עדכניים ו'מדד חוף נקי' שנערך במהלך כל השנה הקלנדרית (עד סוף דצמבר).

השנה שילש המשרד להגנת הסביבה את הסכום המתוקצב לתוכנית 'חוף נקי', ומקצה 8.6 מיליון שקל בקול קורא לשנים 2017-18 לרשויות מקומיות שבתחומן המוניציפלי נמצאים חופים בלתי מוכרזים בים התיכון או באילת.

בנוסף, עם פתיחת עונת הרחצה, ביצע המשרד להגנת הסביבה פנייה לכלל הרשויות החופיות להשתתפות בפיילוט לתגבור פעולות אכיפה בחופי הים על-ידי שוטרי משטרת ישראל. 12 רשויות נענו לפנייה והשתתפו בפיילוט, שבמסגרתו התלוו שוטרים לפקחי הרשויות החופיות, לביצוע פעולות אכיפה בהתאם לחוק שמירת הניקיון. בסך הכול בוצעו 94 ימי אכיפה בליווי שוטרים, בכל יום 4-8 שעות, ויותר מ-1,000 שעות אכיפה במצטבר. סך התקציב היה כ-111 אלף שקל.

פעולה נוספת שביצע המשרד, בשיתוף עם רשות הטבע והגנים ועמותת אקואושן, היא קמפיין הסברה נרחב שכלל גם פעילויות שטח וכן ניקיון לאורך חופי ישראל – גם כחלק מתוכנית Clean Seas הבינלאומית. במסגרת זו אף הושק קמפיין ממוקד לנושא פסולת הפלסטיק שאינה מתכלה, בהובלת הפרזנטור גבי עמרני (ששיחק בסרט "הצילו את המציל" בבימוי אורי זוהר בשנת 1977, וחזר לים 40 שנה אחרי - הפעם כמציל של הים מפני המבלים בחוף). הסרטון זכה לתגובות אוהדות ברשתות החברתיות, לעשרות מיליוני חשיפות ברשת וליותר מ-2 מיליון צפיות.

הפסולת בים ובחופים מהווה מפגע אסתטי, בריאותי ובטיחותי לציבור ולבעלי חיים ימיים וחופים. על-פי ההערכות, מדי שנה מושלכים לימים ולאוקיינוסים כ-8 מיליון טונות של פלסטיק. בישראל נמצא שעד 90% מהפסולת הימית היא פלסטיק שכמעט ואינו מתכלה. יצוין, כי מקור כ-60% מהפסולת בים ובחופים הוא במקורות יבשתיים – כלומר בציבור לא אחראי המבלה בחופים ומשאיר אחריו לכלוך כמו בקבוקי שתייה, כלים חד-פעמיים, קשיות שתייה, שקיות ניילון, בדלי סיגריות, שאריות מזון ועוד.

כמדינה החברה באמנת ברצלונה, מחויבת מדינת ישראל לתכנית הפעולה האזורית להגנה על הים התיכון מפני פסולת ימית וחופית ((Regional Plan on Marine Litter Management. על פי תוכנית זו, חובה על המדינות החברות לנקוט בשורה ארוכה של פעולות כדי למזער את ממדי תופעת הפסולת הימית ואת השפעותיה המזיקות על הסביבה הימית של הים ועל האוכלוסייה השוכנת לחופיו.

תוכנית 'חוף נקי' של המשרד להגנת הסביבה פועלת משנת 2005 במטרה למזער את מפגע הפסולת הימית בישראל ולהביא לניקיונם של החופים והים בהתאם למחויבות הבינלאומית, לטובת הסביבה והציבור בישראל.