הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


עדויות לקרב על ירושלים ערב חורבן הבית השני


אלפיים שנה לאחר חורבן ירושלים, וחמישים שנה מאז שחרורה, נחשפות עדויות לקרב האחרון בין הרומאים למורדים היהודים שהתבצרו בעיר ערב החורבן. ''תיאורי הקרב של יוספוס פלביוס בעיר התחתונה, פוגשים לראשונה את העדויות שנחשפו בשטח באופן מובהק ומצמרר''

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  28-05-2017



צילום: EYECON, באדיבות רשות העתיקות

לרגל יום ירושלים וחגיגות היובל לאיחוד העיר, חושפות רשות העתיקות ורשות הטבע והגנים בעיר דוד, שבתחומי הגן הלאומי סובב חומות ירושלים, עדויות לקרב על ירושלים מלפני 2,000 שנה, ערב חורבן הבית השני.

» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוק


מבנים שנחשפו לצד הרחוב המדורג. צילום: שי הלוי - רשות העתיקות

ברחוב המרכזי שעלה משערי העיר ואזור בריכת השילוח לבית המקדש, ונחפר במהלך השנים האחרונות במימון עמותת 'אל עיר דוד' (אלע"ד), התגלו ראשי חיצים ואבני בליסטרה. ממצאים אלה מספרים את סיפורו של הקרב האחרון בין הכוחות הרומאים למורדים היהודים שהתבצרו בעיר - קרב שבסופו חרבה ירושלים. קרב זה מתואר ע"י ההסטוריון יוספוס פלביוס: "ביום המחרת הניסו הרומאים את הליסטים מן העיר התחתונה והעלו הכל באש עד לשילוח".


אבני הבליסטרה שנחשפו  - עדות לקרב על ירושלים שנערך לפני 2000 שנה. צילום: קלרה עמית - באדיבות רשות העתיקות

לדברי נחשון זנטון ומורן חג'בי, מנהלי החפירה ברחוב המדורג מטעם רשות העתיקות, תיאורי הקרב של יוספוס בעיר התחתונה, פוגשים לראשונה את העדויות שנחשפו בשטח באופן מובהק ומצמרר. ''בחפירה נתגלו אבני בליסטרה שנורו על ידי מכונות מלחמה שהפגיזו את ירושלים בעת המצור הרומי על העיר. כמו כן מצאנו ראשי חצים, אשר שימשו את המורדים היהודים בקרבות הקשים נגד הלגיונות הרומיים, ממש כפי שמתאר יוספוס''.


ראשי חץ שנחשפו בחפירה. צילום: קלרה עמית - באדיבות רשות העתיקות


מנהל החפירה נחשון זנטון מחזיק כלי זכוכית קטן ונדיר בצורת תמר . צילום: שי הלוי - באדיבות רשות העתיקות

עד כה, נחשף בחפירות קטע רחוב שאורכו כ-100 מטר ורוחבו 7.5 מ', המרוצף בלוחות אבן גדולים - כמקובל בבניה מונומנטאלית ברחבי האימפריה הרומית. החפירות הארכיאולוגיות ברחוב משלבות שיטות מחקר מתקדמות וחלוציות, שתוצאותיהן עד כה מחזקות את ההבנה לפיה המלך הורדוס הגדול לא היה האחראי הבלעדי על מפעלי הבנייה הגדולים של ירושלים בסוף ימי הבית השני. מהמחקרים האחרונים עולה, כי הרחוב נבנה אחרי ימיו של הורדוס, תחת חסותם של הנציבים הרומיים של ירושלים, וככל הנראה בימיו של הנציב הרומי פונטיוס פילטוס, המוכר גם כמי שדן את ישו לצליבה.


נר שמן שנחשף מתחת לרחוב המדורג. אפשר להניח כי שימש אדם שהסתתר מפני הרומאים בימי המצור. צלום: שי הלוי - באדיבות רשות העתיקות

"2000 שנה לאחר חורבן ירושלים וחמישים שנה מאז שחרורה, אנו חוזרים לבורות המים, לשוק ולכיכר של ירושלים ערב חורבנה. נעמי שמר בוודאי לא חלמה שנזכה לשוב ולגלות את ירושלים של ימי בית המקדש השני" אומרים הארכיאולוגים.

ד"ר יובל ברוך, ארכיאולוג מרחב ירושלים ברשות העתיקות: "בכוונתנו לחשוף את הרחוב במלוא אורכו ורוחבו בתוך כ-5 שנים, ובכך להשלים, למעשה, את חפירתו של אתר ייחודי זה, שמשך את תשומת ליבם של ארכיאולוגים מהעולם כבר לפני כ-100 שנה. למעשה ניתן להתייחס לחפירות הנוכחיות בעיר דוד כהמשכן הטבעי של החפירות הארכיאולוגיות הקודמות באתר, שהחלו בעבר על ידי חוקרים אירופאים ואמריקנים. לפני כארבע שנים חודשו החפירות הארכיאולוגיות לאורכו של הרחוב, והפעם - במטרה לחשוף את מלוא אורכו ורוחבו. עם תום החפירות ישומרו שרידי הרחוב, והוא יפותח ויוכשר לקליטת רבבות המבקרים שיצעדו לאורכו".


קטע מהרחוב המדורג מימי הבית השני. צילום: שי הלוי, באדיבות רשות העתיקות

מתוך הכרתם בחשיבות האתר והממצא, בחרו חוקרי רשות העתיקות לאמץ בחפירתם שיטות מחקר מתקדמות וחלוציות מתחומי מדעי הטבע, הביולוגיה והגיאולוגיה. שילוב שיטות מתקדמות אלו מעמיד את חפירת הרחוב המדורג שבעיר דוד כאחת מהחפירות יוצאות הדופן באיכותן המדעית ובחשיבותן להתפתחותו של המחקר הארכיאולוגי בירושלים ובארץ בכלל, והן מאפשרות לחוקרים לעסוק בשאלות שטרם נחקרו.

החפירות הנוכחיות מתמקדות גם בחשיפת שולי הרחוב, והחנויות שהיו בצידיו. בחפירות מתגלים ממצאים שיאפשרו לחוקרים לענות על שאלות מסקרנות, כגון: כיצד נראתה הדרך הראשית שהובילה למקדש? מה היה אופיה העירוני של העיר התחתונה שהשתרעה לצידי הדרך המפוארת? מה אכלו בירושלים בימי המצור הקשים? ועוד. בכדי לענות על שאלות אלו מתבצע מחקר רב תחומי וכן סינון רטוב וקפדני באתר הסינון שבגן הלאומי עמק צורים, בו נאסף גם הממצא הקטן ביותר.

נדמה כי לא ירחק היום, שניתן יהיה, לראשונה, לצעוד לאורכו של אחד מרחובותיה הראשיים של ירושלים הקדומה, לעמוד על מראהו, ולקבל תשובות לשאלות היסטוריות מרתקות הנשאלות כבר 100 שנה, וקשורות בתולדותיה של ירושלים מימי הבית השני בשיא תפארתה, ומרגעי חורבנה.