הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


אושר בכנסת: חברי קיבוץ ישלמו מס הכנסה וביטוח לאומי


הצעת החוק מסדירה לראשונה את אופן המיסוי של הקיבוץ המתחדש וכן היבטים הקשורים לביטוח לאומי. יו''ר הועדה לצדק חלוקתי ולשוויון חברתי ח''כ מיקי זוהר: ''מטרת החוק אינה לפגוע בקיבוצים ובערך השיתופיות אלא להביא לצדק חלוקתי והיסטורי במיסוי אזרחי מדינת ישראל''

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  18-12-2016



קיבוץ בחוף הכרמל, צילום: שלומית קידר - הפורטל לחקלאות טבע וסביבה

החלטה היסטורית: הוועדה לצדק חלוקתי ולשוויון חברתי בכנסת אישרה את חוק מיסוי וביטוח לאומי של חברי קיבוץ, כחלק מחוק ההסדרים. עפ"י החוק, לראשונה מאז קום המדינה, ישלמו חברי הקיבוצים המתחדשים מס הכנסה וביטוח לאומי בהתאם להכנסתם האישית ולא בהתאם להכנסה הכוללת של הקיבוץ.

» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוק

יו"ר הוועדה, ח"כ מיקי מכלוף זהר אמר בתחילת הדיון: אנחנו לא רוצים לבטל את הרעיון של הקיבוץ, מנגד באותה נשימה רוצים לומר שהנטל הכלכלי בתשלום המס צריך להיות שווה לכולם. הפשרה שהושגה שומרת על הקיבוץ וגם יוצרת השוואה בתנאים.

אישור החוק הגיע לאחר הסיכום שהושג בין האוצר, רשות המיסים ונציגי הקיבוצים בשבוע שעבר בסיומו של מו"מ ממושך וארוך שנמשך כ-4 חודשים.

תחילה אושר החוק בקריאה ראשונה ביחד עם חוק ההסדרים, אך נרשמה הערה בפרוטוקול שהחוק יובא לקריאה שנייה ושלישית לאחר שישונה.

את עיקר המאמצים בכנסת ריכז ח"כ איתן ברושי, נציג ההתיישבות במחנה הציוני, ובמסגרתם התקיימו פגישות בתיווכו של ברושי בין נציגי הקיבוצים ליו"ר הכנסת יולי אדלשטיין והיועץ המשפטי של הכנסת עו"ד אייל ינון, עם מנכ"ל משרד ראש הממשלה אלי גרונר, מנכ"ל האוצר שי באב"ד, שרת המשפטים איילת שקד, המשנה ליועץ המשפטי אבי ליכט וראש רשות המיסים משה אשר. ברושי קיבל הבטחה מיו"ר הכנסת יולי אדלשטיין, יו"ר הקואליציה ח"כ דוד ביטן ויו"ר ועדת הכנסת ח"כ יואב קיש, כי במידה ולא יושגו הסכמות החוק יפוצל מחוק ההסדרים.

בהצעת החוק המקורית הייתה כלולה רביזיה מהותית במבנה המשפטי והארגוני של הקיבוץ המתחדש ובמסגרתה כינון יחסי עובד ומעביד בין הקיבוץ לחבריו, לרבות עם החברים הפנסיונרים. בנוסף לכך, הוצעה הפרדת המיסוי מעבודת החברים ממיסוי יתר הכנסות הקיבוץ, ובמקביל נקיטת גישה הרואה בהכנסות הקיבוץ מעסקיו כהכנסה פאסיבית בידי החברים, החייבת בשיעורי מס גבוהים ואינה זוכה להטבות אזור להן זוכים כל יישוביי הפריפריה.

מדובר היה בהתערבות במערכת היחסים המשפטית שבין הקיבוץ לחבריו, תוך שינוי ההסדרים הקיימים בדין, ותוך קביעת עקרונות חדשים בכל הקשור עם אורחות חייו של הקיבוץ המתחדש, ובמסגרתה יישום תפישה שגויה, מבחינה עובדתית ומשפטית, של אורח החיים הקיבוצי והכבדה ניכרת של נטל המס.

הקיבוצים התעקשו על ארבעה עקרונות עיקריים שישונו בנוסח המקורי:
1. שכרם של עובדי החוץ הוא "הכנסת הקיבוץ" ולפיכך חבר הקיבוץ לא ימוסה כשכיר. המס ישולם ע"פ תלוש התקציב ולא ע"פ תלוש המשכורת.
2. הכנסת הקיבוץ מענפיו לא תיחשב להכנסה פאסיבית ועל כן לא יפגעו הנחות האזור אותן נותנת המדינה לתושבי קו העימות ולתושבי אזורי העדיפות.
3. שינוי המיסוי לא יחול על הקיבוצים השיתופיים.
4. בהתחשבנות מול המוסד לביטוח לאומי יחולו שינויים מוסכמים. הקיבוצים המתחדשים ימוסו ע"פ הכנסה, הקיבוצים השיתופיים, ע"פ ההוצאה.

משמעות הדברים היא שנגמר עידן מכבסת המס, בתצורתה הקודמת. מסי הקהילה ועלות הניהול המשותף לא יוכרו כהוצאה מוכרת, הסיוע ההדדי, כן יוכר כהוצאה מוכרת.

בדיון בוועדה סוכם גם על ביטול סעיף 62 בחוק. לפי הסעיף האגודה השיתופית רשאית להודיע לפקיד השומה לא יאוחר מחודש לפני תחילת שנת מס פלונית, שהיא חוזרת בה מבקשתה להיחשב כשותפות. משהודיעה החברה כאמור, תחדל להיות כשותפות מתחילת שנת המס שלאחר שנת המס בה הודיעה כאמור ולא תוכל לשוב ולבקש להיות כשותפות. כמו כן סוכם כי התשלום לביטוח הלאומי בקיבוץ השיתופי יחל מחודש ינואר, ואצל הקיבוץ המתחדש מחודש יולי.

יום קודם להחלטה שהתקבלה בוועדה לצדק חלוקתי ולשיווין חברתי, החליטה ועדת הכנסת על פי בקשתו של יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני להעביר את פרק ח' סימן ג'(מיסוי חברי קיבוץ) לחוק ההתייעלות הכלכלית מוועדת הכספים לוועדה המיוחדת לצדק חלוקתי ולשוויון חברתי בראשות ח"כ מיקי זהר.

נציגי האוצר לחצו שהנושא יועבר היום ויאושר לחוק ההסדרים ולא אהבו את ההחלטה שהדיון יחל רק למחרת. אישור העברת החוק אושר בכפוף לכך שימונה יועץ משפטי שילמד את הנושא וילווה אותו בדיון בוועדה כך שזה ייעשה בצורה תקינה ומכובדת, ולאחר התחייבות הקואליציה שהוועדה תהיה צמודה באופן מלא להסכמות שהושגו ושהחוק יתבסס על הנוסח שהתקבל בדיונים ובמגעים בין נציגי תנועת הקיבוצים והקיבוץ הדתי לאוצר ולרשות המיסים. הליווי המשפטי בדיון היום בוועדה היה חלקי והחוק נלמד תוך כדי שהדיון התנהל.

יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני והצוות המשפטי של הוועדה הביעו התנגדות לכך שהחוק יידון בחטף וללא הכנה משפטית ראויה וטענו שאין אפשרות לדון בו במסגרת לוח הזמנים של חוק ההסדרים. גפני אף תמה מדוע להתעקש על חוק ההסדרים אם הושגו ההבנות. גם היועץ המשפטי של הכנסת, עו"ד אייל ינון הביע התנגדות למהלך וטען כי לא ניתן לדון בנושא ללא ייעוץ הכנה משפטית ראויה ודיון מעמיק ומסודר. נציגי האוצר טענו שמבלי אישור החוק במסגרת חוק ההסדרים לא ניתן להעביר תקציב וכי אין מהיכן להביא את הסכום.

ח"כ איתן ברושי: "מדובר בהישג גדול. מאמץ מרוכז הוכיח את עצמו בהסכמות שגם ישמרו על האופי הייחודי של הקיבוץ המתחדש והעירוני וגם יוודאו תשלום כנדרש. מעולם לא ביקשנו לשלם פחות ממה שצריך, אלא רק התנגדנו להליך חד צדדי ומקוצר שההשלכות שלו היו חיסול בפועל של הקיבוצים והאגודות השיתופיות."

ההצעה אושרה לאחר שהאוצר, רשות המיסים, ביטוח לאומי ונציגי הקיבוצים הגיעו לנוסח מוסכם, זאת לאחר דיונים ממושכים שנערכו בחודשים האחרונים.

הוראות החוק החדשות יחולו החל מיום 1.1.17 לגבי מס הכנסה והחל מיולי 2017 לגבי ביטוח לאומי.​