הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


מדענים מהעולם התארחו בישראל בכנס להגנה על עופות מים נודדים


בצל התכנית להקמת חוות טורבינות רוח ליצור חשמל ופרישת קו מתח עליון שיהווה סכנה לעופות בעמק החולה, התארחה בארץ משלחת מדענים שלמדה על חשיבות האזור לעופות הנודדים. ''המקום הזה פשוט מהמם. ישנן 67 מדינות החברות באמנה שאני עומד בראשה, המודות לישראל על כך שהיא שומרת כל כך טוב על העופות שעוברים דרך הארץ הנהדרת הזאת''

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  20-03-2016



תחילת הנדידה באגמון החולה, צילום: עודד דיין - באדיבות קק''ל

עשרות מדענים מאירופה ומאפריקה השתתפו בשבוע שעבר בכנס אמנת האו''ם להגנה על עופות מים נודדים (AEWA) שהתקיים בעמק החולה, ועמדו על חשיבות האזור לעופות המים הנודדים.

» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוק

את הועדה המקצועית ארחה רשות הטבע והגנים, כנציגה של ישראל באמנה, בשיתוף המשרד להגנת הסביבה והחברה להגנת הטבע - זאת בצל התכניות להקים מאות טורבינות רוח ענקיות לייצור חשמל בעמק הבכא בגולן ולפרוס קו מתח עליון שיחצה את עמק החולה. לדברי הארגונים הירוקים בארץ שיצאו למאבק נגד התכנית, הפרוייקט עלול לגרום לנזק רב ופגיעה חמורה בעופות הנודדים ובמקומיים.

מזכ"ל AEWA, ד"ר ז'אק טרוביי, אמר בעת ביקורו בעמק החולה, "המקום הזה פשוט מהמם. לעמוד פה בישראל ולראות במו עיניי אלפי עופות מים עוברים מידי שעה מעל לראש, היא תופעה שלא ניתן לראות באף מקום אחר. ישנן 67 מדינות החברות באמנה, שאני עומד בראשה, המודות לישראל על כך שהיא שומרת כל כך טוב על העופות בעת שהם שוהים בעמק החולה ועוברים דרך הארץ הנהדרת הזאת."

"עמק החולה הוא נכס יקר בעל חשיבות רבה ביותר", הוסיף ד"ר סליאוס סבזס, נציג ממשלת ליטא וראש הוועדה המדעית-טכנית של האמנה, "לא רק לעופות הנמצאים בישראל במהלך החורף, אלא לכל מיני עופות המים העוברים פה באלפיהם פעמים בשנה, מהמינים הגדולים והמרשימים כמו שקנאים, עגורים, פלמינגו וחסידות, ועד לברווזים והחופמאים הקטנים ביותר. שמחתי לראות איך רשות הטבע והגנים הקימה פה שמורת טבע יפיפייה ופועלת בנחרצות לשמור על העופות הנודדים".


כנס AEWA באגמון החולה, צילום: רשות הטבע והגנים

סקירת עמק החולה על ידי המדענים שהגיעו לישראל מטעם האו"ם באה ביחד עם הוצאה לאור של דו"ח חדש מעת הארגון העולמי לשמירה על עופות "Birdlife International" שהתפרסם בשבוע שעבר. לפי הדוח, יותר מ-37 מיליון ציפורים נהרגות באופן לא-חוקי מידי שנה בארצות הים-התיכון. הדוח מציין את המדינות הבעייתיות ביותר באזור שהן לבנון, סוריה, קפריסין ואיטליה, בהן ניצודות מעל שני מיליון ציפורים בכל מדינה מידי שנה. הדוח מדגיש שרק בשתי ארצות באזור הים-התיכון, ישראל וגיברלטר, נמצא שיעור ההריגה הלא-חוקית מזערי.

"עופות המים שלנו שוהים בחלק ניכר מהשנה מחוץ לגבולות המדינה", הוסיף ד"ר סיימון נמצוב, אקולוג חיות הבר ברשות הטבע והגנים ונציג של ישראל באמנה של האו"ם, "ואנו מודאגים בכך שהעופות אינם זוכים להגנה טובה בהתאם לאמנה לאורך ציר הנדידה. הדוח הזה מראה עד כמה המצב עגום במדינות השכנות וממחיש את החשיבות של ישראל בקנה מידה עולמי בהגנה על מיליוני עופות המים הנודדים בין אסיה ואירופה לבין אפריקה".

המדענים נדהמו ללמוד על התכנית להקים מאות טורבינות ולפרוש קו מתח עליון שיחצה את עמק החולה. הארגונים הירוקים בישראל קוראים להטמין את קו המתח באדמה על מנת לצמצם את הנזק לעופות הנודדים, אך בחברת החשמל אומרים כי ''מדובר בקו שאמור להוביל חשמל ירוק, שמיוצר מטורבינות הרוח בעמק הבכא. בימים אלה נבחרות חלופות, הן לתוואי והן לטכנולוגיה. ההחלטה הסופית הינה של מוסדות התכנון ולא של חברת החשמל''.  דיונים נוספים על התכנית למתיחת קו המתח העליון יתקיימו בקרוב במוסדות התכנון הארציות.

"אכן ישראל זקוקה לאנרגיה ירוקה", אומר אוהד הצופה, אקולוג עופות ברשות הטבע והגנים, "אך התרומה של ישראל הקטנה למאזן האנרגיה בעולם היא מזערית; לעומת זאת, תרומת ישראל לשמירה על עופות הנודדים היא הרבה מעבר לפרופורציה של הגודל שלנו. ישראל מדינה חשובה ביותר בתמונה הגלובלית של שמירה על עופות נודדים ולא רק עופות מים. לכן, אסור להקים בישראל מכשולים, כגון קו מתח החוצה את נתיב הנדידה, באתר כה חשוב למנוחה וחריפה בעמק החולה".