הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


אושרה בטרומית הצעת חוק להצלת עודפי מזון במוסדות ומסעדות


על פי הצעת החוק, גוף התורם מזון בתום לב לעמותה לחלוקת מזון, לא יישא באחריות פלילית לנזק בריאותי שנגרם עקב התרומה. עד כה נמנעו מסעדות, בסיסים צבאיים, רשתות שיווק ובתי מלון מלתרום מזון לעמותות ומסיבה זו רבע ממנו נזרק לפח. ח''כ מקלב: החוק הזה יעשה מהפכה בכל נושא השמדת מזון

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  09-03-2016



צילום: ארגון לקט ישראל

מליאת הכנסת אישרה היום (ד') בקריאה טרומית את הצעת חוק לעידוד הצלת עודפי מזון של חברי הכנסת אורי מקלב ומשה גפני, והצעה דומה של חברי הכנסת יחיאל חיליק בר, אורלי לוי-אבקסיס ומרדכי יוגב. 41 חברי כנסת תמכו ללא מתנגדים וההצעה תועבר לוועדת העבודה הרווחה והבריאות.

» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוק

בדברי ההסבר להצעה נכתב: ''כ-25% מהאוכל שמכינים במסעדות, אולמות אירועים, חדרי אוכל מפעליים, בסיסים צבאיים, רשתות שיווק ובתי מלון – נזרק. הסיבה העיקרית לכך שמוסדות אלו אינם מוכנים לתרום את המזון במקום להשליכו לפח, היא החשש מחשיפה לתביעות. לפי חוק האחריות למוצרים פגומים, משנת 1980, האחריות לפיצויים על נזק גוף שנגרם כתוצאה מפגם במוצר, לרבות מזון, מוטלת על היצרן. כמו כן, נטל ההוכחה נופל על היצרן להוכיח כי הפגם נוצר לאחר שהמוצר יצא משליטתו. זהו נטל כבד אשר מביא לכך שבעלי המוסדות האמורים מעדיפים שלא להסתכן בתרומת המזון העודף."

הצעת החוק החדשה שעברה בקריאה טרומית הכנסת, מבקשת לקבוע כי אדם התורם מזון בתום לב לעמותה לחלוקת מזון ועמותה לחלוקת מזון המובילה, מחזיקה או מחלקת תרומות מזון בהתאם לחוקים, לתקנות ולכללים החלים על פעולות אלה - לא יישאו באחריות אזרחית או פלילית לנזק שנגרם עקב תרומת המזון. העמותה לחלוקת מזון תהיה מחויבת לבטח את הפועלים מטעמה או עבורה באיסוף, בארגון או בחלוקת תרומות המזון לשם כיסוי נזקים העלולים להיגרם להם או לצד שלישי במסגרת הפעולות האמורות. הפטור מאחריות יחול גם לגבי תרומת מזון שקיימת מניעה לעשות בו שימוש מסחרי, ובלבד שהמניעה אינה נובעת מטעמים הקשורים לבטיחות צריכת המזון. מוצע להסמיך את שר הבריאות בהתייעצות עם שר הרווחה והשירותים החברתיים, ובאישור הוועדה, לקבוע הוראות בדבר תנאי אחסון, הובלה וחלוקה של תרומות מזון הנדרשים לשם הבטחת בטיחות המזון ואיכותו.

חה"כ אורי מקלב: ''החוק הזה יעשה מהפכה בכל נושא השמדת מזון מבתי מלון, מסעדות, אולמות שמחה, שירותי קייטרינג וכו', אוכל שיגיע לאלפי נזקקים מידי יום. לא מדובר בשאריות אלא אוכל שלא עבר את פתח המטבח ועדיין נמצא במגשים. מאות ק"ג של בשר טרי ומזין. אנחנו רוצים שבמקום שהאוכל יושלך לאשפה הוא יגיע לנזקקים. השחתת מזון זה נזק כלכלי וחברתי שבסופו של דבר גם משחית את הנפש. החוק הזה יסיר חסם רעיוני וגם חסם מעשי.

מנכ"ל ארגון לקט ישראל גידי כרוך ברך על הצעת החוק ומסר בתגובה: "מדובר בהצעת חוק היסטורית שתביא לגידול משמעותי של תרומת עודפי מזון, בעיקר מזון מבושל, עבור אוכלוסיות נתמכות. בארה"ב קיים כבר שנים חוק "השומרוני הטוב", שמשמעו הסרת אחריות משפטית מהתורמים מזון בתום לב לנזקקים. אנו בלקט ישראל פועלים מזה מס' שנים להחלת החוק גם בארץ, ומברכים על ההתקדמות המשמעותית בנושא. אני מאמין שכאשר החוק יעבור, גופים רבים שעד כה הססו לתרום מזון למען נזקקים בשל החשש להיות חשופים לתביעות, יתחילו לתרום, ובזכות תרומתם נוכל להציל כמויות גדולות יותר של מזון להעבירם לאוכלוסיות נתמכות, ובכך להביא לצמצום פערי האי שוויון בישראל" מציין כרוך.