הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


תערוכה בנתב''ג: 60 התגליות והפיתוחים הישראלים הגדולים


התערוכה תוצג במשך שנה על קיר ענק באזור שלאחר מעבר הדרכונים, ותחשוף בפני כ-8 מיליון נוסעים את הפיתוחים הישראלים שהשפיעו על העולם. שר המדע אופיר אקוניס: ''בכל העולם מביטים בתדהמה ובהערכה בהישגים הכבירים שלנו ולכן ראוי שהם יוצגו בשער הכניסה והיציאה של ישראל''

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  03-03-2016



עגבניות שרי, צילום: שלומית קידר - הפורטל לחקלאות טבע וסביבה

גאווה ישראלית בשער הישראלי לעולם: תערוכה חדשה, ראשונה מסוגה של משרד המדע, תציג כ-60 תגליות ופיתוחים מישראל שהשפיעו על העולם. התערוכה תוצג בנמל התעופה בן-גוריון למשך שנה על קיר ענק באזור שלאחר מעבר הדרכונים, ותיחשף בפני כ-8 מיליון עוברים ושבים בשדה התעופה. 

» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוק

"התערוכה היא נכס הסברה אדיר לישראל'' אמר שר המדע אופיר אקוניס. ''אנו מציגים את התרומה האדירה של המדע והטכנולוגיה הישראלית לעולם ולאנושות כולה. יש לנו במה ויש לנו במי להיות גאים. ישראל היא מדינה פורצת דרך ומובילת חדשנות. בכל העולם מביטים בתדהמה ובהערכה בהישגים הכבירים שלנו ולכן ראוי שהם יוצגו בשער הכניסה והיציאה של ישראל".

מטרת התערוכה היא גם הסברה והנגשת המדע בבית. סקר חדש של משרד המדע מצייר תמונה מדאיגה לגבי ההיכרות של הציבור הישראלי עם נושאי המדע והאישים המרכזיים בו. הסקר מראה כי 43% מהישראלים לא ידעו לציין כי עיסוקו המקורי של הנשיא לשעבר חיים ויצמן היה כימאי, וכי כחצי מהישראלים לא יודעים לציין אפילו שם אחד מבין המדענים הישראלים זוכי פרס נובל. כחלק מפעולות המשרד להנגשת המדע לציבור הרחב, יזם המשרד בשיתוף האקדמיה הצעירה למדעים, את התערוכה שתציג את המדע בישראל והאנשים הבולטים בו בגובה העיניים ובצורה חזותית.

בתערוכה יוצגו כ-60 תגליות ופיתוחים מישראל שנבחרו על ידי ועדת הבחירה, שהורכבה מנציגי האקדמיה הצעירה למדעים ולשכת המדענית הראשית במשרד המדע, בזכות חדשנותם, פריצת הדרך שעשו והשפעתם הישירה או העקיפה, על חיי מיליוני אנשים בעולם. לצד הפיתוחים המוכרים יותר של עגבניות שרי, דיסק און קי, "PillCam", "קופקסון" לטיפול בטרשת נפוצה, רובוט לניתוחי גב, מערכת למניעת תאונות של "מובילאיי" ושבבי אינטל שפותחו בישראל, יוצגו גם פיתוחים פחות מוכרים לקהל הרחב שתרומתם אדירה: שיטה להפעלת תאים חיסוניים לטיפול בסרטן, טכנולוגיה לאבחון מוקדם של מחלות באמצעות הבל פה, תרופות לטיפול באלצהיימר ובפרקינסון, גילוי מיני פטריות בים המלח, פיתוח זני גפן ללא חרצנים, פיתוח אצות לריפוי רקמת לב, גילוי צורת הארגון העצמי של חיידקים, פיתוח גלאי מיואונים שמשמש את מאיץ החלקיקים ב-CERN, לוויין "ונוס" לניטור סביבתי ועוד.

חלק נכבד מהתערוכה יוקדש ל-8 חתני וכלת פרס נובל מישראל, ל-3 זוכי פרס טיורינג במדעי המחשב ולזוכה מדליית פילדס, המקבילה לפרס נובל בתחום המתמטיקה. בתחילת התערוכה יוצגו אישים היסטוריים מוכרים שתרמו רבות לתחום המדע שקשורים למדינה כגון חיים ויצמן, מגלה אם החיטה אהרן אהרנסון, הרמב"ם, אלברט איינשטיין ועוד. התערוכה פורסת פיתוחים ממגוון תחומי המדע: רפואה, חקלאות, מדעי הסביבה, ארכאולוגיה, כימיה, מדעי החברה, מדעים מדויקים ועוד.

במהלך השנים הוצגו בישראל תערוכות בתחום המדע שעסקו בהמצאות, פטנטים, מדע כללי או תחום ספציפי אחר, אך עד כה לא הוצגה תערוכה כה גדולה שמקיפה פיתוחים ותגליות המהווים את ספינת הדגל של המדע והטכנולוגיה בישראל. אתגר מיוחד בעבודה על התערוכה, שארכה יותר מ-8 חודשים, היה איתור תמונות מתאימות וצילום תחומים שקשה לתת להם ביטוי חזותי ולהסביר אותם רק בתמונה. המשרד, יחד עם אוצר התערוכה דורון פולק והצלם רועי גרינברג, הפיק וצילם במיוחד עבור התערוכה כ-40 תמונות חדשות של פיתוחים ותגליות תוך פרשנות אמנותית ודימויים שממחישים ומנגישים את הפיתוח לציבור הרחב.
  
התערוכה תושק ב-7 במרץ בטקס חגיגי במעמד שר המדע אופיר אקוניס ושר התחבורה והמודיעין ישראל כ"ץ. בנוסף, יוצבו ברחבי נמל-התעופה מספר מיצגים חווייתיים בתחום המדע, בהם: באזור המשחקייה תוצב מטוטלת אור ו"מרוץ טיפות" ממוזיאון המדע בלומפילד ובכניסה לדיוטי-פרי תוצג דגם החללית של SpaceIL.