הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


מערכת חדשנית לאיתור זיהומי נפט בים התיכון תוצב מול חופי ישראל


מערכת הניטור הימית הוקמה בשיתוף פעולה בין אוניברסיטת חיפה ואוניברסיטת טקסס בארה''ב בעלות של כ-23 מיליון שקלים, והיא תסייע בזיהוי ועצירת התפשטות זיהומי נפט בים ומניעת אסונות אקולוגיים. החיישנים יאספו גם מידע מגוון על השינויים האקלימיים בים ויוכלו לספק תמונת מצב לגבי בעלי החיים הימיים

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  14-12-2015



עמצוף ניטור במפרץ מקסיקו קרדיט: אוניברסיטת טקסס A&M

מערכת ניטור ימית חדשנית שתוצב בים התיכון מול חופי ישראל, תתריע על זיהומי נפט ותוכל למנוע אסון אקולוגי. המערכת הוקמה בשיתוף פעולה בין אוניברסיטת חיפה ואוניברסיטת טקסס A&M בארה''ב בעלות של כ-23 מיליון שקלים.

» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוק

"שיתוף הפעולה עם אחת האוניברסיטאות הגדולות והחשובות בארצות הברית מחזק עוד יותר את היותה של אוניברסיטת חיפה מובילה בחקר הים בישראל'' אומר נשיא אוניברסיטת חיפה עמוס שפירא. ''ההבנה שלנו לגבי המתרחש במים העמוקים שמול חופי ישראל היא בעלת חשיבות אסטרטגית, מכיוון שהים הוא העתיד של מדינת ישראל בפרט והאנושות בכלל".

במסגרת הפרויקט המשותף, יותקנו מול חפי ישראל שתי מערכות של מצופים, אליהן יחוברו חיישנים: מערך אחד ימוקם במים הרדודים בשטח המים הטריטוריאליים של ישראל, והמערך השני במרחק של עשרות קילומטרים מהחוף, שיהיה מורכב יותר ויגיע עד לעומק של קילומטר וחצי - העומק הרב בו שורר לחץ גדול מחייב שימוש בציוד חדיש ומתקדם מבחינה טכנולוגית.

החיישנים יעבירו בפעם הראשונה באזור האגן המזרחי של הים התיכון, מידע בנוגע לזרמי הים, שיאפשר בין השאר להתמודד ביעילות רבה יותר עם התפשטות זיהומי נפט ולהקטין אסונות אקולוגיים, דוגמת דליפת הנפט המסיבית והמתמשכת שהתרחשה בשנת 2010 באזור מפרץ מקסיקו ונחשבת לאסון הסביבתי הגדול ביותר בהיסטוריה. בעקבות אסון הדליפה, הקימה אוניברסיטת טקסס מערך מצופים דומה במפרץ, שמבחינות רבות דומה לאגן המזרחי של הים התיכון אותו חוקרים בבית הספר למדעי הים ע"ש צ'רני באוניברסיטת חיפה.

בנוסף לכך, מערכות החיישנים יאספו לאורך זמן ובאופן רציף גם מידע מגוון מפני הים ומעומקו בנוגע לתנאים האקלימיים, הטמפרטורה והתחממות הים, המליחות, העכירות והזיהום האקוסטי, וכן יוכלו לספק תמונת מצב לגבי בעלי החיים הימיים דוגמת דולפינים, צבי ים ומדוזות. נתונים אלה ונוספים יוכלו לסייע לחוקרים להבין את השינויים האקלימיים המתרחשים ואת השפעתם.

מערכת הניטור הימית החדשה מצטרפת לרובוט התת-ימי הלא-מאויש לים העמוק הראשון מסוגו בישראל שנרכש לאחרונה על-ידי האוניברסיטה. הרובוט מסוגל לבצע ללא התערבות החוקרים משימות בעומק הים, באופן הדומה לרובוטים ששלחה נאס"א למאדים, לרבות מיפוי קרקעית הים ואיתור עצמים מתחת למים, דוגמת אוניות טבועות ומטוסים שהתרסקו בים העמוק. כלים מחקריים אלה יאפשרו חקר מדויק ונרחב יותר של הים העמוק, שלא קיים כיום בישראל.

לדבריו של ראש החוג לטכנולוגיות ימיות באוניברסיטת חיפה, פרופ' מורל גרופר: "העומק הרב מקשה לספק חשמל לחיישנים מהמצוף, ובניגוד למערכת במים הרדודים, החיישנים למים העמוקים חייבים להגיע עם מערכות כוח משל עצמם. קשיים נוספים קשורים ליציבות המצופים, לחוזק החומר, לשחיקה, להעברת הנתונים לחוף ועוד. עבודה בעומקים כאלה דומה במובנים רבים לטכנולוגיה שנמצאת בשימוש בחקר החלל. אין ספק שהפרויקט הנוכחי חושף אותנו לטכנולוגיה מתקדמת ויוצאת דופן".

לדברי פרופ' צבי בן אברהם, ראש בית הספר למדעי הים ע"ש צ'רני באוניברסיטת חיפה וראש המרכז הישראלי לחקר הים התיכון: "חלק ניכר מהשינויים בים נובעים מתהליכים טבעיים, שחשוב שנבין לעומק, במיוחד לאור תגליות הגז הגדולות. אבל יש יותר ויותר עדויות בעולם שגם הפעילות האנושית גורמת לשינויים שמערערים את השוויון העדין שקיים במערכות האקולוגיות שבים. רק באמצעות ניטור רציף וארוך טווח נוכל לדעת מה קורה בים שלנו".

שיתוף הפעולה של אוניברסיטת חיפה עם אוניברסיטת טקסס A&M, שהיא הרביעית בגודלה בארה"ב, יאפשר לא רק גישה לידע הטכנולוגי וההנדסי של חוקרי טקסס, שכבר הניחו מערכות דומות, אלא גם לנתונים הדומים שהם אוספים בעיקר ממפרץ מקסיקו. לדברי פרופ' דוד פרג'י, רקטור אוניברסיטת חיפה: "שיתוף הפעולה יקדם את המחקר שלנו בתחום חקר הים בצורה משמעותית, והוא נדבך משמעותי נוסף בהשקעה העצומה שאנחנו באוניברסיטת חיפה מעניקים לחקר הים. לפני מספר חודשים חנכנו את המעבדות החופיות שלנו שיאפשרו למחקר הישראלי לקבל בפעם הראשונה תמונה מהימנה לגבי המים הרדודים וכעת אנחנו מעמיקים, תרתי משמע, את היכולות שלנו. יחד עם הצוללת הבלתי מאוישת שרכשנו ויכולה להגיע לעומקים של עד שלושה קילומטרים והרובוט התת-ימי שנמצא כעת בתהליכי רכישה, נוכל להעניק תמונה עמוקה ומלאה הרבה יותר של המים שבשליטתה הכלכלית של מדינת ישראל".

אוניברסיטת חיפה נבחרה לפני כארבע שנים במכרז של המל"ג להוביל את המרכז הישראלי לחקר הים התיכון, קונסורציום בו שותפות כל אוניברסיטאות המחקר בישראל יחד עם המכון לחקר הימים והאגמים, המכון הגיאולוגי והמרכז האקדמי רופין. בראש המרכז עומד חתן פרס ישראל פרופ' צבי בן אברהם, ראש בית הספר למדעי הים ע"ש צ'רני באוניברסיטת חיפה. לפני כשנתיים הקימה האוניברסיטה את מרכז הלמסלי לחקר הים התיכון, שיעמיק עוד יותר את המחקר הימי בישראל. לפני מספר חודשים חנכה האוניברסיטה את מרכז המעבדות החופיות של מרכז הלמסלי לחקר הים התיכון, בשדות ים. מעבדות אלה מתמקדות בחקר הים הרדוד. לפני כשנה נחתם הסכם ראשון מסוגו בישראל בין אוניברסיטה לבין המכון לחקר הימים והאגמים (חיא"ל), במסגרתו יוקמו מעבדות של האוניברסיטה בחיא"ל לטובת מחקרים משותפים לשני הגופים.

אוניברסיטת טקסס A&M היא בין האוניברסיטאות הטובות בארצות הברית, ונמצאת דרך קבע ברשימת 62 האוניברסיטאות המובילות בארצות הברית במדד איגוד האוניברסיטאות האמריקאיות AAU. האוניברסיטה דורגה בשנה האחרונה במקום העשירי בתחום ההנדסה ובמקום ה-40 בתחום מדעי הטבע במדד שנחאי היוקרתי. אוניברסיטת טקסס היא אחת מהמובילות בעולם בתחום הניטור הימי ומובילה במשך שנים פרויקטים של ניטור במים העמוקים בכל העולם.