הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


דוח מיוחד: מפלס הים התיכון יעלה עד סוף המאה בשני מטרים


דוח מיוחד של המשרד להגנת הסביבה מתריע מפני סכנות הצפויות בעקבות שינויי האקלים בישראל, ביניהן עליית מפלס פני הים שתשפיע על תל אביב, חיפה, הקריות, בת ים וערים נוספות, מכות חום שיביאו למוות, התפרצות מחלות, מחסור במי שתייה, שריפות יער ועוד. מנכ''ל המשרד להגנת הסביבה יעמוד בראש ועדה בהשתתפות משרדי ממשלה נוספים שתוביל את היערכות המדינה לשינויי האקלים

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  05-11-2013



צילום: אילן מלסטר - המשרד להגנת הסביבה

"שינויי האקלים הם מזמן כבר לא איום תיאורטי שנמצא מעבר לאופק זה הרבה יותר קרוב והרבה יותר ממשי. הם גם לא גזרה משמים, אלא תהליכים המושפעים מפעולות ומעשים של בני אנוש ולכן יש להתייחס לנושא באופן רציני ומקיף כדי שנתרום את חלקנו בהתמודדות זו". כך אומר השר להגנת הסביבה עמיר פרץ, אשר הנחה השר להגנת הסביבה את מנכל משרדו מר דוד לפלר להאיץ את הדיונים המתקיימים בנושא בשיתוף פעולה עם שאר משרדי הממשלה.

דוח מיוחד של המשרד להגנת הסביבה מתריע כי שינויי האקלים עלולים לפגוע באופן קשה בלמעלה מחמישה מיליון ישראלים באמצעות עליית מפלס פני הים והצפות נחלים בלבד. עוד מתריע הדוח מפני התפרצות מחלות המועברות ע"י מזיקים שתפוצתם עולה ככל שחם יותר, כגון יתושים ומזיקים נוספים. הדוח מזהיר כי על מערכת הבריאות להיערך לאירועי מכות חום שעלולות לגרום למוות. בנוסף, בשל עליית החום וגידול האוכלוסין, יגבר הביקוש למים בעוד שמצאי המים באקוויפר יילך ויקטן.

» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוק

לראשונה בישראל הדוח משרטט מפות אשר מגדירות אזורי סיכון להצפות ומתארות בדיוק של רחובות לאן יגיע מפלס פני הים ובאיזה יישובים יפגעו הצפות נחלים. תל אביב, עכו, חיפה, בת ים ורשויות מקומיות נוספות השוכנות לצד החוף נמצאות בסכנה מעליית מפלס הים. כ-2.5 מיליון בני אדם נמצאים בסיכון גבוה עקב מגוריהם באזורים המועדים. בנוסף, הצפות נחלים עלולות לסכן במידה גבוהה כ-2.8 מיליון ישראלים. הדוח ממליץ להקים מחסומים לעצירת שטפונות בעת סופה ולהגדיל את קוטר צנרות הניקוז על מנת שיוכלו להתמודד עם כמויות מים גדולות בזמנים קצרים. על פי המומחים אשר כתבו את הדוח, עבור כל דולר שיושקע בהיערכות להצפות, ייחסכו 8 דולר בשיקום הנזקים ובפיצויים.

עוד מתריע הדוח ממחסור חמור במי שתייה וקובע כי שינויי האקלים ועליית הטמפרטורות יביאו לצמצום אירועי הגשם שניתן לנצל לטובת הגדלת היקף מי התהום. במקביל, גידול האוכלוסין והחום יביאו לעליית הביקוש למים. הדוח מציע לבחון שימוש במי קולחים בכיבוי אש ובניקיון הרחובות, איסוף מי הגשם מהגגות וניצולם לצורך גינון או להחדרתם למי התהום, לחדש את ההסברה על חיסכון במים ובעיקר בבתי הספר, לדאוג להעברת הודעות סלולריות לצרכנים על חשש לנזילות בצנרת ביתם ועוד. הדוח ממליץ כי מוסדות המדינה יעניקו תמריצים לעידוד הבנייה הירוקה. בנייה ירוקה למגורים על פי התקן חוסכת כ-30% מצריכת החשמל בדירה ממוצעת וכ-10% מצריכת המים.




בקיץ 2003 גל חום שפקד את אירופה גבה עשרות אלפי מקרי מוות בעקבות מכות חום והתייבשות. הדוח מתריע מפני גלי חום דומים שיפקדו את ישראל. בנוסף, עליית הטמפרטורות תביא להגעה של מינים פולשים ובעיקר מזיקים, כגון יתושים, שעלולים לגרום להתפרצות מלריה ומחלות מעיים. כיום אין כל מערכת שבודקת בזמן אמת נתונים על תחלואה ותמותה שמקורה באירועי חום או קור קיצוניים לפי רשויות מקומיות. הדוח מציע להגדיל את ההצללה באזורים בהם ישנם הרבה הולכי רגל בערים, לוודא שכל מוסדות הציבור ממוזגים ומאווררים וכי יינתנו אזהרות לציבור מפני גלי קור או חום קיצוניים.

לאור ההשפעות האפשריות המתוארות בדוח, הורה השר להגנת הסביבה, ח"כ עמיר פרץ, לכנס בהקדם ועדה בין-משרדית שבראשה יעמוד מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, דוד לפלר. בוועדה יהיו נציגים בכירים מ-16 משרדי הממשלה הרלוונטיים, כגון משרד הבריאות, משרד הביטחון ומשרד השיכון והבינוי, אשר יקבעו דרכים להיערך לשינויי האקלים ועליית הטמפרטורות ובכך יצמצמו ואף ימנעו את הנזק הצפוי.

כזכור, המשרד להגנת הסביבה הפעיל תוכנית מענקים אשר מפחיתה את פליטות גזי החממה, הנחשבים בין הגורמים להתחממות כדור הארץ. המשרד העניק תמיכות כספיות לפרויקטים ועסקים שונים בשנים 2011-2012 בסך כ-106 מליון ש"ח. אלה חולקו ל-208 פרויקטים מוצלחים, ביניהם: שדרוג מערכות מיזוג של בתי חולים ומלונות, התקנת תאורה חכמה וחסכונית ברשויות מקומיות, החלפת קטנועים של רשת מסעדות המבורגרים, החלפת דוודים והקמת מערכות סולאריות ועוד. עם זאת, בדיוני התקציב האחרון משרד האוצר החליט לבטל כליל את כל התוכנית.

מרכז הידע להיערכות לשינויי אקלים שהכין את הדוח לבקשת המשרד להגנת הסביבה הוקם על ידי המשרד באוניברסיטת חיפה. במרכז שותפים חוקרים מאוניברסיטת חיפה, תל אביב, הטכניון ומוסד שמואל נאמן.