הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה

חדשות חקלאות, טבע, סביבה וההתיישבות הכפרית מדור החדשות


אושר בקריאה ראשונה: צמצום השימוש בשקיות חד פעמיות


מליאת הכנסת אישרה את החוק שישנה את הרגלי הצרכנות וייסע בהגנה על הסביבה. על כל שקית יוטל היטל בסך 30 אגורות, ובמקביל תקבל כל משפחה בחינם שבעה סלים רב פעמיים. כיום מוציאות הרשתות יותר מ-88 מיליון שקלים בשנה על רכישת שקיות ניילון וסכום זה מגולגל אל הצרכן במחירי המוצרים

מערכת הפורטל לחקלאות טבע וסביבה  28-10-2014



תיק בד לקניות - לשימוש רב פעמי צילום: גליה פסטרנק

מליאת הכנסת אישרה היום (ג') בקריאה ראשונה את הצעת החוק לצמצום השימוש בשקיות נשיאה חד פעמית התשע"ה – 2014. החוק מציע להגביל את חלוקתן של שקיות נשיאה חד פעמיות על ידי בתי עסק לצרכנים, במטרה להפחית את כמות הפסולת ואת ההשפעות הסביבתיות השליליות הנוצרות עקב השימוש בהן. בהצעה תמכו 39 ח"כים ו4 נמנעו והיא תועבר לוועדת הכנסת שתכריע היכון תוכן לקריאה שנייה ושלישית .

» רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו אלינו לפייסבוק

על פי החוק, על כל שקית יוטל היטל שילך וירד עם הזמן ובמקביל כל משק בית יקבל בחינם שבעה סלים רב פעמיים איכותיים מחומרים הניתנים למיחזור. ההיטל אותו יידרשו הצרכנים לשלם על השקיות יעמוד על 30 אגורות ואחרי שנתיים יירד ל-20 אגורות. ארבע שנים מרגע כניסת החוק לתוקף יירד שוב ההיטל ויעמוד על 10 אגורות באופן קבוע. רשתות השיווק לא יוכלו למכור שקית גופייה בפחות מגובה ההיטל. קמפיין הקורא לציבור להפחית את השימוש בשקיות הגופייה המזהמות יעלה בטלוויזיה כבר בימים הקרובים. 

לפני כחודשיים חתם השר להגנת הסביבה עמיר פרץ עם מנהלי רשתות השיווק על אמנה הקובעת כי הרשתות יחלקו לציבור על חשבונן סלים רב פעמיים בחינם. הסלים שיחולקו זכו לשם "רב-סל". כל משק בית יקבל תלושים המאפשרים לו לקבל בחינם שבעה סלים המסוגלים לשאת עד 20 ק"ג כל אחד ועשויים כולם מחומר מתמחזר. הסלים יהיו משני סוגים: רב-סל קשיח המיועד לקניות הגדולות ו"שיק-סל", סל מעוצב מתקפל שניתן להכניס לכיס לטובת קניות מזדמנות.

במסגרת החוק הוחלט גם כי הכספים שייגבו בגין ההיטל ישמשו, בין היתר, למימון התוכנית ולהקמת מנגנון סיוע ליצרני שקיות הניילון החד פעמיות. כיום מוציאות רשתות השיווק יותר מ-88 מיליון שקלים בכל שנה על חלוקת שקיות הגופייה וסכום זה מגולגל אל הצרכן באמצעות מחירי המוצרים. המהלך שמקדם השר פרץ יאפשר להפסיק זאת.

על פי סקרים שערך המשרד, יותר מ-70% מהציבור תומכים בהפסקת חלוקת שקיות הניילון בחינם. ישראלי ממוצע צורך כ-275 שקיות ניילון בשנה וסך הכל נצרכות בישראל כ-2.2 מיליארד שקיות בשנה. חלק גדול מהשקיות מביאות לפגיעה בשטחים הפתוחים ולזיהום המרחב העירוני, שמורות טבע, חופי הים והים עצמו.

השר להגנת הסביבה עמיר פרץ אמר היום לאחר שהחוק עבר בקריאה ראשונה: אין ספק שמדובר באחד המהלכים הסביבתיים החשובים ביותר. נושא השקיות הפך לאחד מהפגעים הסביבתיים הקשים ביותר. החוק הזה משפר את פני הסביבה אבל גם משנה תרבות שלמה של התנהלות צרכנית מכיוון שהחלוקה חינם של השקיות הפכה את זה להתמכרות של ממש. צריכת השקיות מגיעות בין 2.5 ל 3 מילארד, זה פשוט לא יאומן ולכן החלטנו לנהל מאבק נגד התופעה. יש מדינות שחוקקו איסור להשתמש בהם, אנחנו חשבו שצריך הטל על השקית שיצמצם את הצריכה. בשלב הראשון השקית תעלה 30 אגורות, בשלב השני 20 אגורות ובשלב האחרון לאחר ארבע שנים השקית תעלה 10 אגורות. המטרה היא לשנות את תרבות הצריכה.