הפורטל הישראלי לחקלאות טבע וסביבה


עיצוב בעציצים - כי לפעמים הצמח הוא רק תירוץ


העידן של הסתפקות רק בכדי חרס פשוטים חלף מהעולם. כיום ניתן להשיג כדים מהמזרח הרחוק, אירופה ודרום אמריקה עם אפשרות להשקיה עצמית בעזרת מדיד

האגרונום שוני ענדא, משתלת הסוכה, כפר אז''ר  24-9-2011




לא רק עציצי חרס. כיום המשתלות המקצועיות מחזיקות מבחר ענק של כדים ובפני המבקרים מוצגות שלל קולקציות. חובבי הגינון יכולים לבחור לעצמם עציץ או מיכל שתילה המתאימים לסביבתם ולצמחים שישתלו בהם ולשדרג את מראה הגינה, הגג או המרפסת.

במשתלות ניתן למצוא כדים מכל חלקי העולם החל מאזור יאטה שבחברון, כדי טרה קוטה מאיטליה וסין, או כדי חרס מוייטנאם, סין ותאילנד המצופים בגלזורה בשלל צבעים ודגמים.

גם בישראל התפתחה תעשיית כדים ואפשר למצוא כדי בטון "כחול-לבן" ממלט לבן ובשלל גדלים דגמים, כמו כדים מפיברגלס או תערובות אפוקסי שונות שמצליחות להעניק לכד מראה אוטנטי ומיושן.

ממעצמת הגינון גרמניה, מגיעים אלינו כדי לצ׳וזה (Lechuza) העשויים פלסטיק, המיוצרים בחברת בת של ענקית הצעצועים "פליימוביל". ייחודם של כדים אלו בכך שהם קלי משקל וצבעוניים. בכדים תוכננה אפשרות להשקיה עצמית והם מעוצבים במבחר דגמים מאדניות למרפסת ועד כדים למשרדים המפוארים ביותר. מאחר וההשקיה שלהם עצמית בעזרת מדיד, הם לא צריכים צלוחית ואין סכנה של נזילת מים – יתרון חשוב מאוד במשרד ובבית המגורים.

ההתייחסות למשקל הכדים תופס תאוצה אצל היצרנים ברחבי העולם ואפשר למצוא סוגים שונים של כדים שהעבודה איתם אינה שוברת את הגב. כדים אלו מיוצרים מתערובת של חומרי פיברגלס ביחד עם מלט או ביחד עם חרס ולכן הם חזקים יותר מחרס או טרה קוטה ומשקלם קל יותר. כדים אלו שומרים על מראה שיקי ואוטנטי כשהם נראים ככדי אבן.

המבחר גדול ולא פלא שגננים, אדריכלים ומעצבי גינות משקיעים יותר מחשבה בבחירת העציץ הנכון מאשר בבחירת הצמח. לכן כדי להצליח במשימת הבחירה ואחזקת העציצים, חשוב לזכור מספר דברים חשובים:

- בעציצים קטנים יש פחות אדמה ולכן הם גם יצטרכו השקיה בתדירות גבוהה יותר מעציצים גדולים. בנוסף בעציצים עם נפח האדמה גדול יותר יש יותר מקום להתפתחות השורשים, מה שמגדיל את הסיכוי לצמח בריא יותר. לכן מומלץ להעדיף עציץ גדול כשהדבר מתאפשר מבחינת מקום.

- כאשר הטמפרטורה בארץ עוברת את ה-30 מעלות, יתכן ונצטרך להשקות את העציץ פעמיים או שלש ביום. חשוב להקפיד לבדוק את רמת היובש בקרקע בימי חמסין.

- ככלל יש להשקות את העציץ רק לאחר בדיקה של האדמה העליונה במגע, כדי לבדוק אם היא אכן יבשה.

- השתמשו תמיד בתערובת אדמה משובחת שמסוגלת לשמור על אווריריות ומים. מילוי עציץ בתערובת שאינה איכותית תזיק להתפתחות הצמח.

- הדישון חשוב לפחות כמו השקיה, דשנו את הצמחים אחת לשבוע שבועיים בדשן נוזלי איכותי. ניתן להשתמש גם בגרגירי דשן שמשתחררים לאט כמו אוסמוקוט ולחזור לדשן אחת לחצי שנה או חצי עונה כשאנחנו מחליפים את הצמחים והתערובת.

- מקמו את הכדים והאדניות לפי דרישת השמש של הצמחים. אפשר לחלק את דרישת השמש לארבע קטגוריות: שמש מלאה (מעל 5-6 שעות של שמש ישירה ביום), חצי צל (בין 2-4 שעות של שמש ישירה), צל (בין 1-3 שעות של שמש לא חזקה מידי), צל מלא (אין שמש ישירה אבל יש שפע של אור).

ניתן לקבל יעוץ נוסף במשתלת הסוכה – בית ירוק בכפר אז''ר, בטל: 03-5347239 או באתר